O Mataniću progovorila i glumica s kojom je često surađivao: 'Vješto je nama manipulirao i proračunato pikirao svoje žrtve'

Istupile su sveučilišna profesorica Snježana Banović i glumica Tihana Lazović Trifunović

26.02.2024., Beograd - Na press konferenciji, u Pride Info centru, predstavljena je ekipa filma "Samo kad se smijem". Film će biti prikazan na 52. FEST-u. Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages/PIXSELL
FOTO: Dusan Milenkovic/ATAImages/PIXSELL

I dalje stižu reakcije na slučaj Dalibora Matanića, koji je sinoć na Facebooku, prije nego što se povukao iz javnosti, priznao da je seksualno uznemiravao kolegice sa seta. Tihana Lazović Trifunović, jedna od glumica koja je s Matanićem surađivala u nizu njegovih projekata, napisala je na Facebooku da “to što moja suradnja s Daliborom Matanićem nikada nije bila neprimjerena, neprofesionalna i neugodna, apsolutno ništa ne znači”.

“Štoviše, to potvrđuje da je vješto manipulirao nama koji smo godinama surađivali s njim, napravio od nas majmune i vrlo proračunato ‘pikirao’ svoje žrtve, koje su mahom mlade djevojke na početku svoje karijere”, piše Lazović Trifunović, koja je glumila i u Matanićevom Zvizdanu, nagrađenom na festivalu u Cannesu, gdje je u natjecateljskom programu “Izvjestan pogled” osvojio i nagradu stručnoga žirija.

To što moja suradnja sa Daliborom Matanićem nikada nije bila neprimjerena, neprofesionalna i neugodna , apsolutno ništa…

Posted by Tihana Lazović Trifunović on Saturday, April 6, 2024

Djevojke su žrtve sustava, a ne samo Matanića

Glumica nastavlja da su te mlade djevojke, kakva je i ona nedavno bila, žrtve ne samo Dalibora Matanića, “nego cijelog sistema, počevši od Akademije dramske umjetnosti na kojoj se desetljećima štiti nasilnike”.

“Počevši od Tonka Lonze pa sve do aktualnog Ozrena Prohića, preko niza drugih prijavljenih profesora koji nisu zanimljivi javnosti kao Dalibor Matanić pa su ih, kao i svećenike pedofile koje se šalje iz župe u župu, preselili na neko mjesto na kojem su sigurni od kaznenog progona, ali i dalje bezbrižno stvaraju svoju ‘umjetnost’ a neki, kako čujem, i dalje predaju na spomenutoj ustanovi”, nastavlja Lazović Trifunović.

Poslodavci imaju sindrom Boga

“Kada svoj mladi život započinjete na jednoj takvoj školi, kada su gore spomenuti profesori vaša jedina opcija, ako se njeguje šutnja i pognuta glava, ako se svaki oblik bunta kažnjava i čita kao ‘bila je neposlušna studentica, nećemo je primiti u ansambl’, onda nam je jasno zašto naši poslodavci imaju sindrom Boga i uživaju svoju poziciju maksimalno”, piše glumica u svom statusu.

Glumica potom kaže da smo svi odgovorni, te da podržava i stoji uz sve djevojke i žene koje su ispričale svoje priče. Lazović Trifunović zaključuje kako se nada da će cijela situacija oko Matanića potaknuti i ostale žrtve da istupe, progovore i prijave, “ne samo Dalibora Matanića, već sve njih”.

Banović: ‘Matanić je velemajstor u laganju’

Matanićev slučaj je komentirala i Snježana Banović, cijenjena kazališta redateljica, teatrologinja i sveučilišna profesorica. “Laže. U tome je velemajstor. A marketing mu je gadljiv, otud valjda i ti valovi fb solidarnosti s njim i sličnima, pa slučaj Prohić je već zaboravljen”, piše na Facebooku Banović.

Nastavlja kako “akademija odgaja, struka šuti, tolerira, čak i aplaudira, kolege i kolegice se solidariziraju s fejkanjem nadmene, patetične, lažne iskrenosti u kojoj su eto pravi krivci pronađeni: alkohol i droge, nije on, poverino. Ma dajte najte, zbogom i out – forever”, zaključuje Banović. Podijelila je Matanićevu objavu, koja je u međuvremenu obrisana.