Sarnavka o Mataniću: 'Nitko ne pita što je sa žrtvama, kako se one osjećaju. Stvarno mislim da smo bolesno društvo'

Poznata sktivistkinja ponovno je komentirala slučaj Matanić

FOTO: Telegram/Pixsell

Nakon što je bivša predsjednica udruge B.a. B.e. i Upravnog odbora Kuće ljudskih prava, aktivistkinja Sanja Sarnavka jučer komentirala slučaj Dalibora Matanića, sada je za 24sata komentirala i kakvu je reakciju imalo društvo. Podsjećamo, redatelj je jučer na Facebooku priznao da je seksualno uznemiravao kolegice na setu.

Sarnavka, koja je i predsjednica Zakladne uprave i jedna od osnivačica Solidarne, kaže da je važno da se priča o ovim temama, posebice zato što se Matanić u javnosti prezentirao kao “rodno osviještena osoba, čak feminist, koji vodi računa o ženama”.

Žrtve moraju progovoriti da bi odvjetništvo moglo reagirati

Sarnavka nastavlja da će se sada vidjeti hoće li državno odvjetništvo što poduzeti, no kaže da oni ne mogu ništa ako žrtve ne progovore o svemu. “Svi govore da nitko nije znao, a ispod posta u kojem se kaje, imate hrpu ushićenih žena koje ga lajkaju. Nevjerojatno je koliko se razumijevanja ima za nasilnika, a koliko malo za žrtvu, to je strašno”, kaže Sarnavka.

“Prema onome što je izašlo u medijima, on je očito ciljao na mlade djevojke, osjetljive, koje tek traže priliku da se dokažu i neko svoje mjesto u tom svijetu, a on je postupao s pozicije slavnog režisera koji može dati posao, pomoći u karijeri…”, nastavlja Sarnavka, koja kaže kako nas stoga i ne bi trebalo čuditi da je toliko dugo trajalo, dok se nije vidjelo da to nije jedan izdvojeni slučaj, nego njih mnogo.

Post je način saniranja štete

Sarnavka dalje kaže da “nismo dobro društvo” i da se žrtve u njemu ne osjećaju dobro niti sigurno. Kaže da su ju osobito rastužile žene, koje ga nikada nisu vidjele niti ga ne poznaju, a koje mu ispod njegove objave pišu “Moj Dado”.

“Taj je post zapravo pokušaj saniranja štete nakon što se dosta dugo vrti cijela ta priča te je rezultirala njegovim gubljenjem ugovora i gomile love. I on time čak uspijeva ganuti ljude. Nitko ne pita što je sa žrtvama, kako se one osjećaju, stvarno mislim da smo bolesno društvo. Imamo jedinstvenu priliku da sad na ovom slučaju napokon raščistimo s takvim ponašanjem”, zaključuje Sarnavka.

Raskid suradnje s Matanićem je potvrdio je i producent Nebojša Taraba, s kojim je snimao seriju Novine prikazanu na Netflixu i Šutnju za HBO. Matanić više neće raditi niti na velikoj europskoj koprodukciji “Greater Adria”, čije je snimanje trebalo početi ove jeseni.