Obilna kiša uzrokovala poplave na jugu Hrvatske, pod vodom i južni dio Hercegovine

Nastavak padalina očekuje se i tijekom noći na ponedjeljak

19.05.2023., Petrinja - Doslo je do probijanja rijeke Kupe kroz kanalizacijski sustav u Ulici Antuna Mihanovica te je poslana vojska kako bi se osiguralo mjesto gdje je probila voda. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
FOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Obilna kiša uzrokovala je probleme u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je više dojava građana o poplavljivanju nekoliko objekata na području grada Metkovića i 15-ak objekata na području Općine Slivno (naselja Lovorje, Podgradina i Duboka), izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

U gradu Opuzenu instalirane su prelivne pumpe te trenutno nema poplavljenih objekata. Prometnice koje su u nadležnosti poduzeća Dubrovnik ceste d.d. očišćene su od nanosa kamenja i pijeska koji su nastali uslijed odrona, a pritom je u pojedinim slučajevima korištena i teža mehanizacija.

Na terenu su pripadnici žurnih službi te djelatnici Hrvatskih voda, Dubrovačkih cesta d.d. i Neretvanskog sliva d.d. U Metkoviću je održan sastanak užeg Stožera civilne zaštite grada Metkovića, na kojem su bili prisutni službenici Službe civilne zaštite Dubrovnik i djelatnici Hrvatskih voda.

Poplave i na jugu Hercegovine

U južnom dijelu Hercegovine došlo je do plavljenja stambenih i gospodarskih objekata, prometnica i poljoprivrednih površina, te odrona na cestama uslijed nabujalih potoka i izlijevanja rijeka koji su nastali zbog obilne kiše koja pada satima.

Najteža je situacija u mjestu Gabela Polju u Gradu Čapljini nedaleko od granice s Hrvatskom. Tamo su poplavljeni podrumi obiteljskih kuća, a voda je opkolila cijela naselja. Velike poljoprivredne površine, uključivo i plastenike, nalaze se pod vodom zbog obilne kiše koja ne prestaje padati u posljednja 24 sata. Tamo je i više ulica poplavljeno.

Promet u Neumu onemogućen

U jedinom bosanskohercegovačkome gradiću na moru, Neumu, bujice su onemogućile prometovanje. U središtu ovoga gradića ulice se posve nalaze pod vodom. Na pojedinim prometnicama došlo je do odrona kamenja i veće količine pijeska zbog čega su te ceste bile zatvorene.

Nastavak padalina očekuje se i tijekom noći na ponedjeljak. Sve rijeke u Hercegovini su u porastu, no za sada ne prijeti njihovo izlijevanje iz vodotoka.