U zadnjoj tranši dokumenata o pedofilu Epsteinu izašlo još imena: 'Silili su me na seks s dobro poznatim premijerom'

Spisi otkrivaju i koliko je navodno za susret s princem Andrewom bila plaćena Virginia Giuffre

New York, NY  - The court that holds the papers has confirmed that a long-awaited list of 187 of Jeffrey Epstein's friends and associates will be released with the first names dropping today.

BACKGRID USA 3 JANUARY 2024,Image: 464196063, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Pictured: Jeffrey Epstein
FOTO: MPNC

Objavljen je peti i posljednji dio gomile sudskih dokumenata s imenima ljudi koji su bili povezani s financijašem i zloglasnim seksualnim predatorom, Jeffreyjem Epsteinom. Među 1400 stranica zapisa nalaze se iskazi Epsteina i njegove suradnice Ghislaine Maxwell, inače kćeri medijskog tajkuna Roberta Maxwella kojem je Franjo Tuđman svojevremeno htio prodati Vjesnik.

Novoobjavljeni spisi pokazuju da je Epstein više od stotinu puta odbio odgovoriti na pitanja, uključujući ona o navodnom ucjenjivanju javnih ličnosti. Dokumenti su, podsjetimo, objavljeni u sklopu tužbe koju je pokrenula žrtva trgovine ljudima Virginia Giuffre.

Sudu ju je podnijela još 2015. godine, ali postupak je dvije godine kasnije okončan nagodbom. Maxwell je kasnije, u drugom postupku, osuđena na 20 godina zatvora jer je pomagala Epsteinu u podvođenju i zlostavljanju mladih djevojaka. Sudski spisi sadrže prijepis Epsteinove izjave iz 2016. u kojoj se više puta pozivao na svoje ustavno pravo iz Petog amandmana na američki ustav, odnosno pravo da se brani šutnjom.

Odbio odgovoriti poznaje li Ghislaine Maxwell

Tijekom ispitivanja, odvjetnik gospođe Giuffre pitao je Epsteina je li joj rečeno da podnese “detaljno izvješće” o svojim navodnim seksualnim susretima s moćnim muškarcima poput princa Andrewa.

Odvjetnik ga je pitao i je li to trebalo poslužiti kao “ucjenjivački materijal”. Na ništa od toga nije dobio odgovor, budući da je Epstein oko 500 puta spomenuo “peti amandman”, piše BBC.

Odbio je reći i poznaje li Ghislaine Maxwell. Podsjetimo, Maxwell je 2022. osuđena na 20 godina zatvora zbog pomaganja Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka.

Princ i jedan ‘dobro poznati premijer’

Ovih dana u fokusu medija ponovno je britanski princ Andrew, koji se povukao iz javnosti nakon skandala oko njegovih druženja s pedofilom Epsteinom. On je 2022. postigao nagodbu s Virginijom Giuffre koja ga je tužila za seksualno zlostavljanje, čime je izbjegao suđenje. Ranije je za BBC rekao da se ne sjeća da je ikada upoznao Giuffre.

U svojoj izjavi iz 2016., prema objavljenim spisima, Giuffre je rekla da je za jedan seksualni susret s princem plaćena između 10.000 i 15.000 dolara. Svjedočila je i da joj je jedna medijska kuća platila 160.000 dolara za dva članka i fotografiju s princom Andrewom.

Giuffre je negirala da je ikad bila podvođena za seks s “predsjednicima”, ali je ustvrdila da je bila prisiljena seksati se s “dobro poznatim premijerom”. Odbila je otkriti o kome se točno radi, rekavši: “Ako samo mogu reći, ja osobno znam da je to osoba o kojoj nije dobro razgovarati u javnosti i ne želim izgovoriti njegovo ime”.

Profesor prava, bivši direktor Victoria’s Secreta, diplomat…

Giuffre je rekla da joj je još jedna osoba bila predstavljena kao princ, osim princa Andrewa, a kojem je bila prodana na jugu Francuske. Giuffre se nije mogla sjetiti svih detalja, a spomenula je da je u to doba koristila Xanax, lijek protiv anksioznosti, kao i ecstasy, kanabis i alkohol.

Drugi muškarci s kojima je, kako tvrdi, bila prisiljena na seksualni odnos uključuju profesora prava na Harvardu Alana Dershowitza, bivšeg šefa Victoria’s Secreta Lesa Wexnera, milijardera i ulagača u hedge fondove Glenna Dubina i bivšeg američkog mirovnog izaslanika Georgea Mitchella, arhitekta mirovnog sporazuma u Sjevernoj Irskoj, ali svi su oni zanijekali njezine tvrdnje. Godine 2022. Giuffre je odustala od tužbe protiv Dershowitza i u izjavi priznala da je “možda pogriješila u identificiranju”.

Glasnogovornik Lesa Wexnera tvrdi da on nikada nije ni upoznao Virginiju Giuffre. Predstavnik Glenna Dubina rekao je američkim medijima prošlog tjedna da “odlučno” poriče optužbe, a diplomat Mitchell je u izjavi za BBC rekao: “Navodi sadržani u objavljenim dokumentima su lažni. Nikada se nisam susreo, razgovarao ili imao bilo kakav kontakt s gospođom Giuffre.”

Epstein se 2019. ubio u zatvoru

Virginia Giuffre spomenula je i da je bila prodana američkom informatičaru Marvinu Minskyju i francuskom agentu za modele Jean-Lucu Brunelu. Minsky je umro 2016., a Brunel se ubio u pariškom zatvoru 2022. dok je čekao suđenje za silovanje i trgovinu ljudima.

Podsjetimo, Epstein se 2019. ubio u zatvoru dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Ovo je bila posljednja objavljena serija dugo zapečaćenih sudskih spisa vezanih uz seksualnog predatora.

Neka od najzvučnijih imena koja su se u njima našla su princ Andrew i Bill Clinton.