Obrat u priči o nastavniku iz Imotske krajine prijavljenom za napastovanje školarki: 'Ma to vam je osobni obračun jedne majke'

Gospođa je navodno serijska prijavljivačica istog nastavnika te je i sama zaradila prijavu zbog prijetnji

Prazna učionica 31.08.2018., Primosten - Prazna ucionica. rrPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) nije dobila prijave roditelja učenica jedne škole u Imotskoj krajini koji su u javnost izašli s optužbama da je nastavnik dirao njihovu djecu, donosi list 24sata.

Iz Agencije su također odgovorili da nisu zaprimili prigovor koji se odnosi na stručno-pedagoški rad “učitelja”, a list donosi i neslužbene informacije prema kojima iza svega navodno stoji osobni obračun aktera priče.

Optužen za spolno zlostavljanje

Podsjetimo, dvoje roditelja učenica podnijeli su početkom studenog prošle godine prijavu Prosvjetnoj inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojoj tamošnjeg nastavnika optužuju za navodno spolno zlostavljanje.

Kako se navodi u prijavi koju je objavila Slobodna Dalmacija, nastavnik se navodno naslanjao na učenice, preselio ih u zadnju klupu, štipao i dirao, pa čak i jednoj zavlačio ruku pod majicu.

Osobni obračun aktera priče?

Nakon što su roditelji sve prijavili školi, obrazovna institucija odmah je sve prijavila policiji. Prijava je poslana i Prosvjetnoj inspekciji, koja ju je proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Nastavnik je nakon prijave bio kratko na bolovanju, a zatim se vratio na nastavu iako to, prema zakonu, nije smio, s obzirom da ga se tereti za spolno zlostavljanje.

24sata također pišu da prema odgovorima Agencije i neslužbenih informacija koje su novinari lista dobili od izvora upućenih u lokalnu tematiku, iza prijave stoji osobni obračun umiješanih u čitav događaj.

Agencija je spomenutom listu potvrdila kako je “tijekom 2023. zaprimila od istoga podnositelja više pritužbi na stručno-pedagoški rad djelatnika navedene škole”, te su naglasili da se “niti jedna od navedenih prijava nije se odnosila na počinjenje kaznenih djela na štetu maloljetnih učenika”.

Prijave navodno podnijela ista osoba

Iako Agencija nije otkrila identitete podnositelja prijave, 24sata neslužbeno doznaju kako je navodno riječ o istoj osobi koja je podnijela i prijavu protiv nastavnika za seksualno uznemiravanje učenica.

Pažnju skreću i na podatak koji je objavila Slobodna, da je ravnatelj još u listopadu zbog prijetnji policiji prijavio majku koja je podnijela prijavu. Iz škole, policije i Općinskog državnog odvjetništva zasad nisu komentirali slučaj.