Macron i Scholz, čelnici dviju najmoćnijih EU sila, međusobno se ne mogu vidjeti. Razdor je počeo zbog novog oružja

Odnos dviju europskih sila sve je nestabilniji, a poboljšanje se ne nazire

FOTO: AFP

Bliski odnos između Francuske i Njemačke dugo se smatrao pokretačem poslijeratne Europe, podupirući temelje EU-a, jedinstvene valute i još mnogo toga. No, motor je s vremenom posustajao, a u posljednje dvije godine nagomilale su se napetosti i nesuglasice. To je ironično jer, barem na papiru, francuski i njemački pogledi na Europu nikad nisu bili bliži, piše The Guardian.

Emmanuel Macron nedvojbeno je ”najproeuropskiji” francuski predsjednik u generaciji, a koalicija Olafa Scholza obećala je pretvoriti EU u saveznu državu, što je oštra suprotnost stajalištu koje je dominiralo u vremenu Angele Merkel.

U kritičnim temama se ne slažu

Pa ipak, u kritičnim točkama suradnje za Europu, Francuska i Njemačka trenutno ne mogu biti udaljenije, što je ozbiljan rizik u vrijeme velike geopolitičke opasnosti.

Dok je rat u Ukrajini trebao utrti put stvarnom skoku u integriranoj europskoj obrani, stvarnost je da ništa smisleno nije učinjeno. Štoviše, mnogi su francusko-njemački projekti obrambene suradnje nazadovali.

Rastuće nepovjerenje stvar je i stila i sadržaja. Njemačka je, na primjer, počela prezirati Macronov stav, no i sama Njemačka se polako, ali sigurno okreće prema unutra i postaje sve više nacionalistička.

Polako i tiho se gase projekti

Projekt Francuske i Njemačke za novu generaciju borbenog zrakoplova ključnog za zaštitu europskog neba polako se i tiho gasi, navodi The Guardian.

Prvo, zato što Njemačka nastavlja naručivati borbene zrakoplove F-35 od SAD-a, ali i još važnije zato što bi, kako je izvijestio Times, potencijalno mogla potpuno odustati od projekta i pridružiti se britanskom programu Tempest, zajedno s Italijom i Japanom.

To bi bio užasan udarac za Francusku, slično kao što je Australija otkazala svoj podmornički program s Francuskom u korist trilateralnog projekta Aukus.

Nestaje i plan o MGCS-u

Polako nestaje i plan o glavnom kopnenom borbenom sustavu (MGCS), tenku nove generacije koji su razvili francuski Nexter i njemački KMW. Rheinmetall, koji se pridružio konzorciju 2019. godine, sada razvija i gradi vlastiti tenk.

Kao rezultat toga, ministri obrane Francuske i Njemačke bili su prisiljeni priznati da će, ako i jedan tenk bude isporučen u sklopu ovog zajedničkog pothvata, to biti s odgodom od najmanje 10 godina.

Nebeski štit bez Francuske

Najveći obrambeni potez Njemačke od početka ukrajinskog rata je razvoj europskog nebeskog štita, protubalističkog raketnog sustava, nastalog iz spoznaje da su robusni sustavi protuzračne obrane ključni za Ukrajinu u suprotstavljanju ruskim zračnim napadima.

Ali ovaj se projekt razvija bez Francuske i većeg dijela južne Europe, izvan okvira EU-a i na temelju američke i izraelske tehnologije. Njemačka je potpisala službeni sporazum s Izraelom u rujnu i sustav namjerava integrirati u šire NATO-ove protuzračne obrane.

Neslaganja i oko energetike

Kad je riječ o energetskoj politici, Francuska i Njemačka i tu se sve više sukobljavaju. Te napetosti duboko koče europsku energetsku i klimatsku politiku.

Njemačka, koja se obično oslanja na električnu energiju uvezenu iz francuskih nuklearnih postrojenja kada njena povremena proizvodnja obnovljivih izvora energije zastane, bila je traumatizirana velikim prekidima u francuskoj nuklearnoj proizvodnji električne energije u ljeto 2022., usred rata u Ukrajini i na vrhuncu onoga što se činilo potencijalnom egzistencijalnom prijetnjom njemačkom gospodarstvu.

Činjenica da je Njemačka morala pokrenuti crpke za ugljen i prirodni plin kako bi izvozila električnu energiju u Francusku tijekom ovih sudbonosnih mjeseci izazvala je gubitak povjerenja u francusku nuklearnu strategiju.

Eurozona bez napretka

Što se tiče eurozone, nije bilo daljnjeg napretka od velikog iskoraka Angele Merkel i Macrona 2020. godine, što je omogućilo 750 milijardi eura zajedničkog zaduživanja i oporavka. Na vidiku nema ni dogovora o reformi fiskalnih pravila, većem proračunu EU-a ili o proširenju kriznog fonda za COVID. Kao rezultat toga, ono što je 2020. hvaljeno kao važan korak za EU, moglo bi se poništiti u nadolazećim godinama.

Te su napetosti u kritičnim područjima političke suradnje jake i utječu na svaki aspekt procesa europske politike, uključujući tekuću raspravu o proširenju i institucionalnoj reformi.

Više objašnjenja napetosti

Postoji nekoliko objašnjenja za napete odnose Njemačke i Francuske, ali nema puno nade da će se uskoro poboljšati. Čini se da su Macron i Scholz dosegli stanje osobnog nepovjerenja i nekompatibilnosti koje se vjerojatno neće uskoro promijeniti, ako ikada.

Trenutna gospodarska neizvjesnost oko europske konkurentnosti budi vrlo nacionalistički stav u objema zemljama. Taj je stav najvidljiviji u reakciji na rat u Ukrajini i na Zakon o smanjenju inflacije Joea Bidena. Naposljetku, suprotno Francuskoj, čini se da Njemačka vjeruje da je jedini način da SAD ostane uključen u Europi izbjegavanje izgradnje autonomnih obrambenih kapaciteta, a to se možda neće promijeniti sve do izbora novog američkog predsjednika.

Sastanak Europskog vijeća u prosincu bit će važan test za odnose ovih dviju zemalja. Očekuje se da će 27 šefova vlada službeno otvoriti pregovore o pridruživanju Ukrajine EU-u. Ovaj ”trenutak istine” trebao bi utrti put za reformu Europe.