Odvratan skandal u velikoj kineskoj pivovari. Proširila se snimka radnika koji, čini se, urinira u spremnik pivskog slada

Pokrenuta je istraga o incidentu

FOTO: Screenshot/Guardian/Youtube

Kineski brend piva Tsingtao doživio je oštru reakciju južnokorejskih potrošača nakon što se video radnika koji navodno urinira u spremnik proširio društvenim mrežama, piše Guardian.

Snimka, koja je pogledana desetke milijuna puta na društvenim mrežama otkako se pojavila prošlog četvrtka, prikazuje muškarca koji nosi kacigu i plavu uniformu kako se penje u spremnik pun pivskog slada i nakon toga, naizgled, urinira.

Iz Tsingtaa, druge najveće kineske pivovare i velikog izvoznika, rekli su da su kontaktirali policiju nakon što je saznala za video. “Dotična serija slada je zapečaćena”, rekli su iz pivovare.

Problemi u Južnoj Koreji

Dužnosnici u Pingduu, gradu u pokrajini Shandong u kojem se nalazi tvornica, rekli su da su pokrenuli istragu o incidentu. Kineski mediji citirali su izvor iz Tsingtaa koji je rekao da radnik i osoba koja je snimila video nisu izravno zaposleni u pivovari.

Međutim, reakcija konzumenata u Južnoj Koreji je prilično negativna. Korejske dnevne novine JoongAn izvijestili su da su se brojni restorani, od kojih većina poslužuje kinesku hranu, prijavili za povrat novca za pošiljke, ali je južnokorejski uvoznik odbio zahtjeve.

“Pitao sam možemo li dobiti povrat novca za pivo Tsingtao koje smo već kupili, ali predstavnik uvoznika je rekao da to nije moguće”, citirale su novine zaposlenika kineskog restorana u Seulu.

Velik udarac za pivovaru

Zaposlenik je rekao da su gosti počeli tražiti druga piva. Kineski potrošači su, s druge strane, na kineskim društvenim mrežama stali u obranu pivovare. “Predlažem da tvrtka izvede ovog čovjeka pred sud i natjera ga da plati kompenzaciju za štetu”, rekao je jedan od njih.

“Istražite ovo temeljito! Uvijek se zauzmite za naše nacionalne šampionske brendove!”, rekao je drugi. Međutim, nisu svi branili Tsingtao. “Uvijek sam govorio da je to pivo kao konjska mokraća. Čini se da sam bio u krivu”, rekao je jedan od njih.

Trajni pad prodaje u Južnoj Koreji predstavljao bi problem za Tsingtao, koji je u prvoj polovici ove godine imao najveći tržišni udio od bilo kojeg uvezenog piva u zemlji. Kina je drugi najveći uvoznik piva u Južnu Koreju nakon Japana.