Osim jahte, uhićeni geodeti EU novcem kupovali televizor, frižider i sanitarije. Izgleda da će fakultet sad sve morati vratiti

Od ranije je poznato da će fakultet morati vratiti cjelokupan iznos koji su iz EU projekta utrošili na kupnju luksuzne jahte

Nakon što je Telegram još u travnju pisao o Geodetskom fakultetu, o luksuznim terencima koje profesori voze privatno te jahti za navodna istraživanja podmorja, prošle srijede, po nalogu europskog tužiteljstva, uhićeno je 29 osoba na čelu s bivšim dekanom Alminom Đapom i profesorom Boškom Pribičevićem. Osumnjičeni su za subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu.

Telegram je u rujnu doznao da će Geodetski fakultet morati vratiti cjelokupan iznos koji su iz EU projekta utrošili na kupnju luksuzne jahte Mirakul 30. Riječ o gotovo 600.000 nekadašnjih kuna, kako nam je tada potvrđeno iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), nadležne za EU projekt Hidrolab preko kojeg su geodeti kupili jahtu za navodna hidrografska istraživanja podmorja.

Fakultet će možda morati vratiti sav novac

Međutim, zbog malverzacija bi fakultet mogao ostati bez ukupno milijun eura, koliko je dobio za EU projekt. Kako neslužbeno doznaje novinar 24 sata, Ivan Pandžić, kontrolno tijelo SAFU razmatra mogućnost da se u potpunosti obustavi daljnja isplata te traži sav povrat novca koji je fakultet dobio za projekt Hidrolab – Integrirani hidrografski sustav za održivi razvoj morskog ekosustava.

Ugovor je potpisan krajem 2019. godine, a to je samo jedan od četiri europska projekta na kojima su uhićeni Đapo i Pribičević te još 27 osoba, kako se sumnja, izvlačili novac.

‘Sigurno može postić’ višu cijenu najma’

Na tom je projektu nabavljena sad već čuvena jahta, koju su Đapo i Pribičević nabavili pod egidom “Platforme za instalaciju svih senzora u zajednički sustav”. Posao je za 479.000 kuna dobila tvrtka Grginić jahte, koja se jedina javila. Podaci iz mailova do kojih su došli istražitelji, pokazuju da je dogovor oko nabave jahte bio unaprijed pripremljen i dogovoren.

Đapin i Pribičevićev poznanik mjesecima prije početka postupka nabave jahte piše im mail o Mirakulu 30. “Impresivna više u smislu luksuza (može sigurno postić višu cijenu najma, cijena nabave od 100K se čini OK za takav brod s motorom 270 KS samo bi trebalo vidit dobro opremu)”, stoji u mailu. Kada su je konačno kupili, u praksi su je koristili za turističko iznajmljivanje u charteru tvrtke Grginić jahte.

Između ostalog, kako je Telegram već pisao, tvrtka Grginić jahte dio novca koji je dobila od fakulteta za navodne preinake, isplatila je jednom obrtu koji je radio na rezanju i isporuci kamenih elemenata (tzv. benkovački kamen) za gradilište kuće Pribičevićeve partnerice u Selinama.

LED žarulje, televizor, hladnjak…

Novac su Đapo i Pribičević izvlačili i preko tvrtke Popularna arhitektura za koju su namjestili natječaj za izradu vizualnog identiteta projekta. Nakon isplate gotovo 50.000 kuna Popularnoj arhitekturi, ta tvrtka plaća lampe, LED žarulje, ugradbene svjetiljke, televizor, hladnjak, ali i dostavu građevinskog materijala za vilu u Selinama, piše 24sata.

Na drugom i trećem natječaju, za koji se sumnja da su namješteni, odvjetnički uredi Rajke Jagmarović i Saše Stipića dobivaju poslove izrade studije zaštite intelektualnog vlasništva i procjene tržišnih mogućnosti Hidrolaba. Za to im je plaćeno gotovo 95.000 kuna. Od tih iznosa odvjetnici zatim plaćaju obrtima i dobavljačima za vilu u Selinama.

Plaćeni su opet montaža kamenih elemenata, kupaonska i sanitarna oprema za vilu, a dio novca je završio i u tvrtki Orka Pribičevićeve partnerice, koja je i formalni vlasnik vile.