Ovaj čovjek postaje novi predsjednik Tajvana, Kina ga vidi kao veliku opasnost

Protukandidati Williama Laija priznali su poraz

Taiwan's Vice President and presidential candidate of ruling Democratic Progressive Party (DPP) Lai Ching-te (C) walks with his running mate Hsiao Bi-khim (R) outside the party's headquarters in Taipei on January 13, 2024, after voting closed in the presidential election. Taiwan's ruling party candidate Lai Ching-te won the presidential election on January 13, with partial results showing he had taken 40.2 percent of ballots cast as his two opponents conceded defeat in front of supporters. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
FOTO: AFP

Na izborima za novog tajvanskog predsjednika pobijedio je dosadašnji potpredsjednik William Lai. Kandidat stranke DPP ne odgovara Kini, jer je jedan od onih koji su odbijali njene teritorijalne težnje prema Tajvanu. Ljudi koji podržavaju Laija, piše BBC, kažu da je njegova pobjeda dokaz kako kineski pritisak ne postiže željene efekte. Mnogi analitičari sada ističu kako je argument koji je propagirao Peking, da je glas za Laija glas za rat, bio beznačajan.

Prema posljednjim rezultatima, Lai je došao do pet milijuna glasova, dok protukandidat iz stranke KMT, Hou Yu-ih, zaostaje milijun glasova. Prebrojano je više od 90 posto glasačkih mjesta, a KMT i njegov kandidat priznali su poraz. “Hvala vam svima. Dao sam sve od sebe i vrlo sam tužan što nisam mogao ostvariti smjenu vlasti. Žao mi je”, rekao je Hou Yu-ih. Uskoro je i treći kandidat iz redova TPP-a, Ko Wen, priznao poraz.

Slavlje počelo i prije nego su protukandidati priznali poraz

U izbornom stožeru DPP-a vlada ogromno veselje nakon što je objavljeno da su prešli pet milijuna glasova. Veselje je počelo i prije nego što je KMT priznao poraz, budući da su bili uvjereni da su pobijedili na izborima, piše BBC.

“Poruka Kini je da ćemo izabrati naše vođe i nećemo popustiti pred vašim zastrašivanjem”, rekla je ushićena žena koja podržava Laija. No, priznaje da je istovremeno zabrinuta da bi mogli izgubiti zakonodavno tijelo, što bi Laiju otežalo provedbu njegovog programa.

Probijao se kroz mnoštvo okupljenih 20 minuta

Lai je uskoro došao u svoj stožer, gdje se 20 minuta morao probijati kroz mnoštvo. Potom se obratio okupljenima i medijima. “Htio bi zahvaliti tajvanskom narodu što je napisao novo poglavlje u našoj demokraciji. Pokazali smo svijetu koliko cijenimo našu demokraciju. Ovo je naša nepokolebljiva predanost. Tajvan je ostvario pobjedu za zajednicu demokracija”, počeo je Lai.

Kaže kako se njihovim djelovanjem “tajvanski narod uspješno odupro naporima vanjskih sila da utječu na izbore”. “Vjerujemo da samo narod Tajvana ima pravo izabrati vlastitog predsjednika. Činjenica da je DPP dobio najveći udio glasova pokazuje da će Tajvan nastaviti ići pravim putem naprijed”, rekao je.

Koristit će dijalog umjesto sukoba

Lai kaže da DPP nije zadržala većinu u zakonodavnom tijelu, što znači da napori stranke ipak nisu bili dovoljni. “Izbori su nam rekli da građani očekuju učinkovitu vladu, kao i snažnu kontrolu i ravnotežu. U potpunosti razumijemo i poštujemo ovo mišljenje javnosti”, kaže Lai, koji dodaje da “nova struktura zakonodavnog tijela znači da Tajvan mora izgraditi političko okruženje komunikacije i suradnje”. Kaže da će i pažljivo proučiti politiku svojih izbornih protivnika.

Lai je potom u svom govoru istaknuo da je “odlučan zaštititi Tajvan od stalne prijetnje i zastrašivanja Kine”. Poručuje da će zadržati status quo s druge strane tjesnaca, prenosi BBC. Održavanje mira i stabilnosti preko Tajvanskog tjesnaca važna je odgovornost, rekao je Lai, dodajući da će njegova vlada “koristiti dijalog da zamijeni sukob” u svojim razmjenama s Kinom.