Pentagon objavio dramatične snimke susreta s kineskim lovcima: 'Prilaze na 6 metara, provociraju smrtonosnu nesreću'

SAD je optužio Kinu za provođenje planirane kampanje uznemiravanja njihovih aviona

Presretanje aviona
FOTO: DOD

Učestalo kinesko presretanje američkih i savezničkih aviona u međunarodnom zračnom prostoru “planirana je kampanja kineskih čelnika” kako bi SAD promijenio svoje operativne aktivnosti, smatra pomoćnik ministra obrane za Indo-Pacifik Ely Ratner.

U Pentagonu je s predstavnikom američkog Indo-pacifičkog zapovjedništva Jonhom Aquilinom govorio o opasnostima koje kineska presretanja predstavljaju za mir u regiji. Ratner navodi da kineska presretanja nisu ograničena samo na nebo u međunarodnom prostoru već su dio šireg obrasca ponašanja Kineske narodnooslobodilačke vojske u regiji.

Ometaju i plovila na moru

Ometanje nije samo u zraku. Kineska plovila uznemiravaju ratne brodove SAD-a i saveznika u vodama Istočnog kineskog mora i u Južnom kineskom moru. “Ovo je dio mnogo šire slike”, navodi Ratner i dodaje da je pregledao dio informacija iz kineskog izvješća o vojnoj moći, a u kojem se navodi da su kineski avioni sve više uključeni u rizične operativne akcije.

Presretanje aviona
DOD

“Od jeseni 2021. zabilježili smo više od 180 takvih incidenata: više u posljednje dvije godine nego u desetljeću prije toga”, kaže Ratner. “To je gotovo 200 slučajeva u kojima su operateri PLA-a izveli nesmotrene manevre, pokazali oružje, izbacili mamce, ispalili baklje, ili se približili prebrzo ili preblizu američkim zrakoplovima”, dodaje.

Snimke prikazuju događaj od 25. svibnja ove godine. Kineski borbeni avion prisilio je američki da leti kroz turbulenciju. U presretanju 12. srpnja kineski pilot izbacuje mamce na udaljenosti od oko 275 metara od američkog aviona.

Kineski avion je krajem prosinca prošle godine letio na samo šest metara udaljenosti od američkog, a drugi je šest mjeseci ranije prišao američkom te je pokazao svoje naoružanje. Bliski susret je zabilježen i u rujnu prošle godine. U Pentagonu navode da kineski piloti fotografiraju američke avione.

Ometaju sigurno djelovanje

“Cilj manevara je ometanje američkih snaga na mjestima gdje mi i svaka druga zemlja imamo pravo biti pod međunarodnom zaštitom”, smatra Ratner. Pentagon je objavio snimke neke od tih presretanja na kojima se vide lovci dok presijecaju put američkim avionima.

Presretanje aviona
DOD

Kineski vojni dužnosnici odbijaju ponovljene zahtjeve SAD-a za uspostavljanjem komunikacije između dvije zemlje. “Ove slike i videozapisi govore sami za sebe”, rekao je Ratner. “Američki zrakoplovi djeluju sigurno, odgovorno i u skladu s međunarodnim pravom. Vještina i profesionalnost američkih pilota ne bi trebala biti jedina stvar koja stoji između borbenih pilota PLA-a i opasne, čak i smrtonosne nesreće”, dodaje.

Presretanja se događaju

Aquilino je rekao da bi takvim rizičnim ponašanjem moglo doći do pogrešne procjene pilota i nesreće. “Presretanja se događaju svaki dan diljem svijeta, a velika većina se odvija sigurno i bez incidenata”, rekao je. “Nema razloga da presretanja s kinekim lovcima u indo-pacifičkoj regiji budu drugačija”, dodao je.

Navodi da pokušava razgovarati s kineskim kolegama dvije i pol godine. “Još nisam dobio odgovor niti na jedan od mojih zahtjeva. Mislim da bi razvoj tog odnosa bio ključan za održavanje mira i stabilnosti u regiji”, smatra Aquilino. “Kinesko ponašanje je zabrinjavajuće. Ono što smo vidjeli od 2021. je niz radnji koje su avione približile previše da bi se posade u kokpitu osjećale ugodno”, zaključio je Aquilino.

Presretanje aviona
DOD