Pljačka stoljeća kod europskog kralja bakra. Iz skladišta nestala roba vrijedna stotine milijuna eura

U firmi su uvjereni da su žrtve zavjere vlastitih radnika i nekih dobavljača

Illustration picture shows a visit to Aurubis on the second day of a diplomatic mission of the Flemish government and the city of Antwerp, to Hamburg in Germany, Tuesday 04 July 2023. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
FOTO: Belga via AFP

Aurubis, najveći europski proizvođač bakra, istražuje krađu enormnih količina tog metala iz svojih skladišta vrijednih stotine milijuna eura. Glavni osumnjičenici su zasad neimenovani dobavljači i zaposlenici, za koje Aurubis tvrdi da su dio velike zavjere. Dionice ove tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj su zbog nemilih vijesti pale na frankfurtskoj burzi u petak ujutro za 17 posto, nakon što su iz kompanije u četvrtak navečer objavili da će promašiti svoj godišnji cilj dobiti nakon otkrića “kriminalne aktivnosti” koja bi mogla rezultirati “udarcem” od nekoliko stotina milijuna eura.

Iz tvrtke su poručili da će interna istraga završiti do konca rujna te da je u nju uključena i policija, a cilj je utvrditi jesu li dobavljači surađivali sa zaposlenicima na manipuliranju podacima o metalnim otpacima u reciklažnim pogonima.

“Teško je dati konkretne informacije prije nego što istraga završi”, kaže glasnogovornik za Financial Times, dodajući da s obzirom na količine u pitanju, krađa vjerojatno uključuje otpadnu elektroniku s metalnim komponentama, ali i druge plemenite metale.

Policija još u lipnju upala u firmu

Aurubis, tvrtka sa sjedištem u Hamburgu koja je lani ostvarila prihod od 18,5 milijardi eura, najveća je europska grupacija za taljenje i recikliranje bakra s pogonima za preradu diljem regije, uključujući veliki kompleks južno od svog sjedišta.

Ona sama ne vadi rudu, već je svoj biznis gradila na taljenju metalnih koncentrata, metalnog otpada i materijala za recikliranje koji sadrže metal, koji im stiže iz rudarskih i elektroničkih kompanija. Tvrtka na svojoj internetskoj stranici navodi da nabavlja metalne koncentrate od “više od 30 rudarskih partnera i nekoliko trgovaca”.

Policija je, inače, već jednom u lipnju upala u prostorije kompanije zbog prijavljenog nestanka robe vrijedne oko 20 milijuna eura pri čemu je uhićeno šest osoba od kojih su neke bile zaposlene u tvrtki. Iz Aurubisa su rekli da ne vjeruju da je taj slučaj povezan s najnovijom krađom. Državno tužiteljstvo u Hamburgu priopćilo je da istraga lipanjske krađe, u kojoj je osumnjičeno 12 ljudi, ide dalje.

Niz skandala u industriji metala

Najnovija krađa je posljednji u nizu skandala koji potresaju metalnu industriju i dovode u pitanje njezino pridržavanje protokola o usklađenosti, nadzoru i sigurnosti, kojima je cilj suzbijanje prevara i krađa.

Organizacija za globalnu trgovinu robama i sirovinama Trafigura ove je godine optužila jednog trgovca za planiranje prevare s niklom u iznosu od 590 milijuna dolara, dok je u odvojenom skandalu otkriveno da su vreće u skladištima Londonske burze metala, koje su trebale biti punjene niklom, bile pune kamenja. Ugled industrije također je narušen nizom prevara i krađa u Kini posljednjih godina.

Iz Aurubisa su rekli da su od upada policije u lipnju počeli provoditi dodatne sigurnosne mjere, uključujući više nasumičnih provjera i strože kontrole na punktovima kroz koje kamioni ulaze i izlaze iz tvrtke.

Kažu da će moći apsorbirati gubitke

Kompanija je u četvrtak priopćila da zbog najnovijeg slučaja vjerojatno neće biti ostvarene ranije objavljene procjene o dobiti u rasponu od 450 do 550 milijuna eura prije oporezivanja za fiskalnu 2023. godinu. Dodaju da će moći apsorbirati gubitke, što neće utjecati na njihove kapitalne izdatke ili planove rasta.

Njemački proizvođač čelika Salzgitter, koji posjeduje 30 posto Aurubisa, u četvrtak je također povukao svoje procjene kretanja dobiti za cijelu godinu, rekavši da će dioničarima dati dodatne informacije nakon što proizvođač bakra završi svoju istragu i pruži više detalja o razmjerima krađe.