Video. Dijelove Hrvatske pogodilo nevrijeme s tučom, snijeg pada i u Zagrebu. Potop u Rijeci i kod Ogulina

Iz HAC-a su apelirali na dodatan oprez i poručili vozačima da ne donose nepromišljene odluke

FOTO: screenshot Facebook

Dijelove Hrvatske u subotu je pogodilo nevrijeme praćeno tučom, a neki dijelovi su poplavljeni.

Pod vodom je riječka gradska tržnica, ali i dijelovi u okolici Ogulina. ”Slivne i bujične vode poplavile su u petak i subotu u Jasenku, po procjeni, između 20 i 30 podruma, neke su ceste poplavljene, ali prohodne, a osigurani su i šumski putevi”, izvijestio je u subotu ogulinski dogradonačelnik i načelnik stožera civilne zaštite Daniel Vukelja.

Ceste potpuno poplavljene

“Mještani nekih zaselaka u Jasenku do županijske ceste mogu samo šumskim putevima, a zaselak Krapani potpuno je odsječen od ostatka Jasenka. Na kolniku ceste za Krapane je oko 60 centimetara vode. Kamion DVD-a Jasenak može proći, međutim osobna vozila mještana ne mogu”, rekao je Vukelja u subotu poslijepodne.

“Poplavljena je cesta Jasenak – Zrnići i mještani također prometuju alternativnim putem kroz šumu. Poplavljena je cesta Drežnica – Krakar, pa su i zaseoci Kosanovići, Kojići i Kelići s Drežnicom povezani samo šumskim putem”, dodao je i rekao da pretpostavlja da će vodostaj sutra padati.

Poplavljene ulice u Rijeci Goran Kovacic/PIXSELL

Tuča u Zagrebu, Novom Vinodolskom…

Obilna kiša praćena tučom i grmljavinom pogodila je poslijepodne Zagreb i okolicu. Među Zagrepčanima se proširila i informacija kako je u jednom trenutku grom udario u vrh trešnjevačke Toplane te da je potom izbio požar, no zagrebački vatrogasci kažu da oni nemaju nikakve informacije o požaru. Tuča je pogodila i područje Karlovca.

Nevrijeme nije zaobišlo niti Jadran. Čak dvaput je u Novom Vinodolskom pala tuča.

Pljusak s tučom u Novom Vinodolskom danas poslijepodneVideo: Slavica Sljivic Geb. Polic

Posted by Neverin on Saturday, December 2, 2023

U popodnevnim satima u Križevcima je pao i prvi ovogodišnji snijeg, a snijega je bilo i u Novom Marofu, Bjelovaru, Varaždinu. Snijeg je u večernjim satima počeo padati i u Zagrebu.

Bijeli Križevci

Posted by prigorski.hr on Saturday, December 2, 2023

Evo kako snijeg pada u Novom Marofu

Posted by evarazdin.hr on Saturday, December 2, 2023

Upozorenje na grmljavinu

DHMZ je ranije za subotu najavio mogućnost grmljavine, no ponajprije na Jadranu.

Cijelu subotu vrijeme je promjenljivo, pretežno oblačno s mjestimičnom kišom koja je obilnija na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana se proširila na ostale predjele.

screenshot Facebook

Prema večeri će na zapadu i unutrašnjosti kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj, najavili su meteorolozi.

Apel za nepromišljene vozače

Iz Hrvatskih autocesta jučer su, zbog velike promjene vremena i najavljenog snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača, apelirali na dodatan oprez i poručili vozačima da ne donose nepromišljene odluke.

“Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena – postoji valjan razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas”, stoji u njihovom priopćenju.

Dodali su da su sve zimske službe HAC-a na terenu i da se prati situacija.