Policajac koji je ustrijelio studenticu u Osijeku policijski je tečaj pohađao uglavnom online

Izlaze nove informacije o tome što je radio od ubojstva do prijave događaja

FOTO: Screenshot HRT

Hrvatsku je prošlog tjedna potreslo ubojstvo 21-godišnje Mihaele Berak iz Osijeka, ali i uznemirilo nekompetentno postupanje osječke policije u tom slučaju. Ubio ju je pucanj iz pištolja 27-godišnjeg policajca Marka Smažila kojeg je policija prvo teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti” u vezi s “dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom” na štetu 21-godišnjakinje.

Tužiteljstvo je odmah sugeriralo da se policajca tereti za ubojstvo, što policija nije prihvatila, ali je DORH svejedno podigao optužnicu za ubojstvo. Jutarnji piše da su policija i tužitelji imali iste činjenice i informacije. Pišu da je policajac iznio nekoliko verzija o tome kako je došlo do opaljenja hica iz njegovog službenog pištolja. Tvrdio je prvo da je hitac ispaljen dok je on bio u kupaonici. Kada je zvao 112, dojavio je da nije on pucao.

No, pišu i kako je, prije nego je nazvao 112, zvao više drugih brojeva. Neslužbeno doznaju da je i nakon dojave policiji nastavio telefonirati, a među osobama koje je zvao, bilo je i nekoliko njemu nadređenih policajaca. Od tragičnog događaja do trenutka kad ga je on prijavio prošlo je barem sat vremena. Njegova priča da je djevojka imala pištolj u ruci počela je padati već na očevidu.

Online policajac

Tijelo djevojke pronađeno je na kauču, a Jutarnji piše da je obilno krvarila što je moralo zahvatiti i odjeću policajca. Policajci s očevida su ustanovili da je on oprao odjeću u perilici rublja. Isti list neslužbeno doznaje da je tragova krvi bilo u kupaonici, a policajac se navodno i istuširao. Uzeti su uzorci sa šaka žrtve i policajca i preliminarni rezultati su isključili mogućnost da je djevojka rukovala pištoljem.

Nakon toga je policajac tvrdio da je pištolj slučajno opalio dok ga je čistio. Ni to nije držalo vodu zbog svega što je radio prije poziva 112. Usto, nije mogao objasniti zašto je repetirao pištolj i ubacio metak u cijev bez razloga. Taj radni dan proveo je na porti Policijske uprave gdje također ne bi smio držati oružje s metkom u cijevi.

Oružje je, kažu u osječkoj policiji, zadužio 9. kolovoza. Usto, Jutarnji piše da je tečaj za policajca pohađao uglavnom online. Tada se naime zbog koronavirusa nije održavala nastava u Policijskoj školi Josip Jović. Prije primanja u službu morao je proći i psihofizičke testove čije će rezultate, doznaje isti list, zatražiti istražitelji.