Policija sutra uklanja podvodnu minu kod Lošinja, objavljena karta opasnih zona iz kojih se ljudi moraju evakuirati

Neutralizacija mine provest će se u ranim jutarnjim satima

Izmještanje i neutraliziranje mine u lošinjskom akvatoriju
FOTO: PU primorsko-goranska

Izmještanje i neutralizacija mine zaostale iz 2. svjetskog rata, pronađene na području lošinjskog akvatorija, provest će se sutra s početkom u 6 sati. Tijekom ove akcije bit će uvedene mjere zabrana kretanja u sigurnim zonama.

Tako će u crvenoj zoni biti provedena evakuacija građana iz Uvale Čikat, kao i poslovnih subjekata. K tome će na snazi biti privremena zabrana cestovnog, pomorskog i zračnog prometa.

Od danas u 22 sata pa do sutra, do završetka akcije, vozilima se neće moći kretati dijelom Županijske ceste 5159 od raskrižja iznad Doma zdravlja prema kampu Čikat i glavnom Županijskom cestom 5160 od raskršća Dražice do Sunčane uvale. Uz to bit će zabranjeno kretanje i nerazvrstanom cestom od Tenis centra Čikat prema uvali Čikat.

Regulacija u žutoj zoni

U žutoj zoni u kojoj se nalazi i autokamp, građani su pozvani da tijekom provedbe aktivnosti izmještanja i neutralizacije mine ne borave na otvorenom, odnosno uz staklene površine, te da prozore i vrata domova ili objekata otvore, a rolete i druga sjenila (grilje, škure) zatvore.

Sljedeće ulice u Malom Lošinju nalaze se u žutoj zoni za koje se preporučuje smanjeno kretanje: ulica Vresikovo, Priko od broja 60 na dalje, Ulica Velopin, Istarska ulica, Ulica dr. Dinka Kozulića, Ulica Dominika Skopinića, kraj Ulice Ambroza Haračića, Ulica dr. Conrada Clara do teniskih terena te područje Dražica.

Što se tiče pomorskog prometa, Lučka kapetanija ispostava Mali Lošinj objavila je Oglas o zabrani plovidbe u lošinjskom akvatoriju od danas u 22 sata pa do završetka akcije. Plovidba je dopuštena isključivo za brzobrodsku liniju (katamaran) Jadrolinije što isplovljava u četvrtak u 6 sati iz Malog Lošinja prema Rijeci i u povratku se očekuje oko 17.40 sati u Malom Lošinju.

Građani pozvani na strpljenje

Građani su pozvani na razumijevanje i strpljenje tijekom akcije, kao i da poštuju sve upute Stožera civilne zaštite, odnosno nadležnih službi. U akciji sudjeluju svi rodovi policije (temeljna, pomorska, kriminalistička, specijalna i interventna) te ostale žurne službe.

Izrađen je Plan osiguranja i provedbe evakuacije ograničenja prometa i drugih mjera sigurnosti, a na temelju prethodne procjene rizika koju su izradili stručni timovi specijalne policije i Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka.

Iz policije posebno upozoravaju na zabranu kretanja na kopnu i moru, zabranu letenja u spomenutom području kako za komercijalne letove aviona, tako i za dronove te druge letjelice, čiju je odluku donijela Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.