Osječki vatrogasci opisuju pakao na požarištu: 'Ne možeš prići ni na 30 metara, oprema nam se topi'

U Osijeku gori više od 10 hektara plastike i ambalaže u krugu dvorišta tvrtke Drava International

04.10.2022., Osijek - U pogonu osjecke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoci doslo je do pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru Photo: Borna jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna jaksic/PIXSELL

Požar u krugu dvorišta tvrtke Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest trenutno gasi 95 vatrogasaca sa 74 vozila, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec. Vatra, koja je buknula 40 minuta nakon ponoći, zahvatila je više od 10 hektara plastike i ambalaže, piše Glas Slavonije. Uz vatrogasce, požar gasi robot za gašenje požara Civilne zaštite.

“Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bismo spriječili da vatra zahvati i zgradu. Nažalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti”, rekao je Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

‘Ovo je pakao, nema druge riječi’

“Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice nema više vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio”, ispričao je Banjan.

Na mjestu događaja nalazi se i Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika. “Požar još nije pod kontrolom. vjetar nosi dim dalje od grada ali prema naseljima Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Vuka, Čepin i zbog toga je preporuka da na tim područjima ljudi ne borave na otvorenom i da se ne održava nastava. Što se tiče Grada Osijeka preporučili smo svima da, tko ne mora, ne boravi na otvorenom prostoru no da se sve aktivnosti u zatvorenom, poput održavanja nastave, mogu i trebaju održavati”, rekao je Vulin.

Intervencije Hitne pomoći

“Ako dođe do promjene smjera vjetra i gusti crni dim kreme prema Osijeku onda ćemo izdati nove preporuke i u skladu s tim ćemo se i ponašati. Ne želimo nepotrebno širiti strah i paniku”, dodao je Vulin.

“Bilo je nekoliko manjih intervencija Hitne pomoći koji su pomogli našim vatrogascima koji su bili na liniji vatre i uslijed djelovanja topline trebali su pomoć. Požar je zahvatio sjeverni dio proizvodne hale no i u ovom trenutku postoji velika opasnost od zapaljenja plinova i zapaljivih tekućina koje se ovdje koriste. Borba s vatrom i dalje traje. U ovom trenutku nemamo točne podatke koji je sastav dima no sigurno je opasan”, rekao je Vulin.