Poznate sve žrtve pucnjave u SAD-u. Poginulo 18 osoba, 13 je ranjeno, manijak je i dalje u bijegu

Ovo je bila 565. masovna pucnjava u 2023. godini u SAD-u

Najmanje 18 osoba ubijeno je, a 13 ih je ranjeno u masovnoj pucnjavi koja se dogodila kasno sinoć po američkom vremenu u Lewistonu u državi Maine. Napadač je pucao po ljudima u restoranu a potom i u kuglani.

Potom je pobjegao a za njim još uvijek traje opsežna potjera. Napadač je Robert Card, muškarac u dobi od 40 godina, protiv kojeg je raspisan uhidbeni nalog. Policija ga smatra opasnim i naoružanim.

Također, vlasti svim građanima Lewistona savjetuju da budu na zatvorenom i da svaku sumnjivu aktivnost prijave. Inače, Lewiston je drugi najveći grad u Maineu, javlja CNN.

Ovo je 565 masovna pucnjava u 2023.

Sinoćnja pucnjava je 565. masovna pucnjava u 2023. godini u SAD-u. O događaju se oglasila i guvernerka Mainea, Janet Mills, koja je održala konferenciju za medije.

“Ovaj grad nije zaslužio ovako strašan napad na svoje građane, na svoj mir i na svoju sigurnost. Nijedan grad, nijedna država i nijedan narod to ne zaslužuje“, kazala je.

Naglasila je da je država Maine, koja inače broji 1,3 milijuna stanovnika dugo poznata kao jedna od najsigurnijih u SAD-u. “Ovo je napad na srž onoga što mi jesmo“, kazala je.

Napadač je rezervist američke vojske

Robert Card, napadač, je stručnjak za opskrbu naftom i rezervist je Američke vojske. Te informacije objavila je vojska kojoj se pridružio u prosincu 2022. godine.

Njegov dosje pokazuje da nije bio u borbi, nije išao na teren. Dobitnik je, navode, standardnih odličja američke vojske.