Poznati razmjeri katastrofe: 'Dosad je eutanizirano 19.000 svinja, 400 ih imamo samo danas'

Brojke zaraženih svinja u Slavoniji i dalje rastu

27.06.2023, Posavski Podgajci - Na podrucju Posavskih Podgajaca, sela uz Savu u Vukovarsko - srijemskoj zupaniji, pojavila se africka kuga svinja. Potvrdio je to danas i Hrvatski veterinarski institut pozivajuci se na rezultate pronadjene u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na podrucju Posavskih Podgajaca. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Načelnica Sektor za zdravlje i dobrobit životinja Ljupka Maltar iz Ministarstva poljoprivrede je za N1 potvrdila da je do sada eutanazirano već 19.000 svinja i istaknula da brojke zaraženih zbog afričke svinje kuge u Slavoniji i dalje rastu.

“Već je ta brojka oko 19 tisuća, ako uzmemo i uginuća, brojka je oko 20 tisuća. Većina ih je iz Vukovarsko-srijemske županije i manji dio s područja Brodsko-posavske”, rekla je Maltar i dodala da danas imaju oko 400 svinja koje moraju eutanizirati.

Ipak će biti kolinja

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi pet ekipa za usmrćivanje, a to uključuje timove veterinara i veterinarskih tehničara. Postoje i timovi koji na terenu obavljaju sve što je potrebno, kao i djelatnici Državnog inspektorata koji obavljaju kontrolu.

“Veterinari su oni kojima je u struci i zvanju liječenje i pomoć životinjama. Nažalost, kad su ovakve eutanazije u pitanju, to kolege veterinari najteže proživljavaju. Imamo i problema oko toga s obzirom da to nije jednostavno, to nisu lijepe scene. Međutim i to je pomoć životinjama, jer na objektima gdje su pozitivni slučajevi, životinja ugiba u patnji”, objašnjava Maltar.

“Određen broj naknada su već isplaćene. To je proces koji traje, kontinuirano se isplaćuju naknade”, dodala je Maltar i objasnila na koji način će kolinje biti moguće u zonama zaštite i nadziranja. “Mogu se kupiti polutke s drugih područja i u tom dijelu može biti kolinje. Znači, neće moći tradicijski usmrćivati životinje na svojoj lokaciji, ali kolinje kao takvo može biti od svinja koje potječu s područja gdje nema afričke svinjske kuge”, kaže.