Poznati zagrebački klub Pločnik nastavlja s radom. Sele na novu lokaciju, a promijenili su i ime

Klub je morao zatvoriti vrata na adresi u Međimurskoj ulici 21 zbog nerazriješenih pravno-vlasničkih odnosa

16.01.2024., Zagreb -  Zatvara se kultni Bar Plocnik.  Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Iz zagrebačkog kluba “Pločnik” najavili su u utorak da će, nakon što im je zatvoren prostor na dosadašnjoj adresi, nastaviti rad kao “Pločnik Gornji” na drugoj lokaciji, tj. u prostorijama kluba “Dva Osam” na Jabukovcu.

“Pločnik Gornji” na adresi Jabukovac 28 otvorit će se u ponedjeljak, 5. veljače, radit će od 18 sati do ponoći, a ulaz će biti besplatan. “Selimo gramofone, namještaj i svoje najdraže osoblje, koji će danima kada u klubu nema programa otvoriti ‘Pločnik Gornji'”, poručili su iz kluba.

Zatvorili vrata zbog nerazriješenih odnosa

“Pločnik” je morao zatvoriti vrata na adresi u Međimurskoj ulici 21 zbog nerazriješenih pravno-vlasničkih odnosa, a inicijativu za njegovo zatvaranje pokrenula je prije godinu dana predstavnica stanara.

Kada se klub otvarao 2016. tražili su mjesto gdje su isključivo poslovni prostori kako bi zgrada bila prazna navečer i vikendima, objašnjavaju iz “Pločnika”. Do problema je došlo, tvrde, kada je predstavnica stanara počela u zgradi otkupljivati poslovne prostore i namijenila ih za iznajmljivanje.

Prostor urbane kulture na periferiji

“Pločnik” je klub, kafić i kreativni hub u kojemu je godišnje bilo oko 150 događaja, uključujući koncerte, DJ programe, promocije glazbenih izdanja, knjiga, te pub kvizova. Njegove programe podržali su i Ministarstvo kulture i Grad Zagreb projektnim sredstvima.

Stoga je njegovo zatvaranje izazvalo dosta negodovanja u zagrebačkoj kulturnoj javnosti, pogotovo jer je to bio jedini prostor urbane kulture na zapadnoj periferiji šireg gradskog centra, a pokrenuta je i peticija za nastavak rada “Pločnika”.

Grad Zagreb pozvao je na dogovor kako bi klub nastavio s radom, te pozvao voditelje “Pločnika” da se jave na natječaj za najam poslovnih prostora, koji Grad namjerava objaviti još ovoga mjeseca.