Pretukli bivšeg muža bogate nasljednice i oteli djecu. Čini se da iza svega stoji mučna bitka za skrbništvo

Njemačka policija kaže kako su klinci s mamom i da nisu u neposrednoj opasnosti

11 October 2023, Hamburg: Gerhard Delling and partner Christina Block arrive at the gala "Die Goldene Bild der Frau" at the Stage Theater Neue Flora. Photo: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Policija istražuje je li otmica djece njemačke milijunašice Christine Block, nasljednice restoranskog carstva, povezano s borbom oko skrbništva. Djeca u dobi od 10 i 13 godina oteta su u ponedjeljak ubrzo nakon ponoći dok su s ocem gledala vatromet u danskom gradu Gråstenu.

Nekoliko muškaraca oborilo je oca na pod, pretuklo ga i djecu strpalo u dva automobila, kaže danska policija. Vozila marki Mercedes i Citroen imala su njemačke registarske oznake, zbog čega je policija odmah kontaktirala njemačku policiju, čije se granice nalaze petnaestak kilometara južnije. S druge strane, njemački Welt, piše kako se djeca nalaze u Hamburgu kod majke, a glasnogovornik policije kaže kako “djeca nisu u neposrednoj opasnosti”, te da vjeruju kako su djeca “pod skrbništvom svoje majke”.

Prekogranična bitka za skrbništvo

Premda danska policija odbija potvrditi očev identitet, rekli su da su žrtve umiješane u spor oko skrbništva o kojem su izvijestili mediji u obje zemlje. Policijski dužnosnik je potvrdio da istražuju postoji li veza između događaja i pitanja skrbništva. Njemački Bild izvještava da je riječ o dvoje najmlađe djece njemačke nasljednice lanaca steakhousea Christine Block i njezina bivšeg supruga Stephana Hensela. Par vodi prilično ružnu bitku za skrbništvo još od razvoda 2018. godine.

Hansel se nakon razvoda preselio preko granice, u Dansku, dok je Block, kći steakhouse tajkuna Eugena Blocka, njemačkim medijima rekla da je njezin bivši suprug “oteo” njihovo dvoje najmlađe djece 2021. godine. Tvrdila je da ih nikada nije vratio u Hamburg nakon vikend posjeta. Otac je tada izjavio da su djeca odbila vratiti se u Njemačku i optužio svoju bivšu suprugu da ih je podvrgnula fizičkom i emocionalnom nasilju.

Uslijedila je pravna bitka za skrbništvo u obje zemlje, a njemački sud presudio je da Hensel treba vratiti djecu njihovoj majci. Preko granice, danski sudovi presudili su da trebaju ostati s ocem i dali majci pravo na posjete, navodi die Welt.

Policija traži svjedoke otmice

Policija je pozvala svjedoke potencijalne otmice iz restorana Caféodora u Gråstenu da im se jave, te dodaju da je dječak bio je odjeven u svijetloplave traperice, košulju na plavo-bijele pruge i tamni pulover. Njegova 13-godišnja sestra bila je odjevena u lagane cargo hlače i zeleni džemper s motivom medvjedića na prednjoj strani.

Bock trebala bi naslijediti bogatstvo od 350 milijuna eura, čiji je dragulj lanac restorana Block House koji je njezin otac osnovao 1960-ih, piše The Telegraph.