Privatna detektivka otkrila za što je sve Hrvati angažiraju, ali i koje klijente će uvijek odbiti: 'Mladi su najčudniji'

Cijene angažmana privatnih detektiva variraju, a kreću se između 45 i 95 eura po satu

FOTO: HRT

Adela Krivanek Magerl već 12 godina radi kao – privatna detektivka. Za HRT je sada otkrila kako taj posao u stvarnosti izgleda, ali i koje klijente će uvijek odbiti.

”Upravo sam nedavno dobila jedan mail iz inozemstva gdje je mladić obrazložio da je on sedam godina u ljubavnoj vezi i da sumnja u vjernost svoje djevojke i da bi on htio provjeriti s kim je ona bila na godišnjem odmoru tu kod nas”, rekla je i otkrila da takve slučajeve ona ne preuzima.

U konkretnom slučaju po njoj nije bilo pravnog interesa.

Pravo na privatnost

”Prvo, oni nisu uopće u braku. S druge strane, čak i da jesu u braku, svaka osoba ima pravo na privatnost, na osobnost i na jedan dio svog života. Iako kod nas dosta kolega kaže da u obiteljskom zakonu stoji da su supružnici dužni na vjernost. Da, dužni su, ali nisu obavezni”, pojasnila je.

Sve i da je htjela provjeriti gdje se tijekom odmora kretala djevojka u čiju se vjernost sumnja, Adela bi teško došla do tih informacija. Naime, detektivi se u Hrvatskoj smiju služiti s vrlo pomagala, dok njihovi austrijski kolege smiju imati čak i kombije u kojima imaju prave laboratorije za nadzor. U Hrvatskoj je dopušteno koristiti samo olovku, blokić i fotoaparat.

Adela otkriva da s najčudnijim slučajevima dolaze mladi. ”Dolazili su mi studenti koji su se žalili da su njihovi prijatelji znali napraviti lažni profil u njihovo ime na nekim gay stranicama”, kaže.

Nerijetko joj se obraćaju i roditelji koji žele znati s kim i kako njihova djeca komuniciraju na društvenim mrežama.

Istražuju se i lažna bolovanja

”Imala sam jednu situaciju gdje su roditelji došli tražiti pomoć zato što je njihovo dijete pokušalo samoubojstvo. Njima nije bilo jasno, s obzirom na to da su oni imućna obitelj, imaju sve, sve su djetetu omogućili, zašto bi to dijete pokušalo samoubojstvo? Pa su onda išli provjeriti jesu li tu u pitanju nekakvi prijatelji, nekakve manipulacije preko nekih društvenih mreža”, prisjetila se slučaja.

U ovom je slučaju detektivka otkrila da dijete nije nitko zlostavljalo, no u svom mobitelu ostavljalo je zabrinjavajuće. Roditelje je to otkriće ponukalo da ga naposlijetku odvedu dječjem psihologu.

Privatnu detektivku Adelu angažiraju i poslodavci koji žele znati lažiraju li djelatnici bolovanja. Bio je tako jedan slučaj žene koja bi povremeno otišla na bolovanje, a onda na tržnici prodavala voće i povrće jer im je bila sezona. Cijene angažmana privatnih detektiva variraju ovisno o tome što se želi saznati, a kreću se između 45 i 95 eura po satu.