Probijena druga cijev tunela Učka. Još mjesecima neće biti puštena u promet, ali Plenković došao na svečano otvorenje

Cijev tunela duga je 5600 metara, ali radovi još nisu kompletno gotovi

18.9.2023.., Rijeka - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanom obiljezavanju proboja druge cijevi tunela Ucka Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon malo više od dvije godine radova, probijena je druga cijev tunela Učka dužine 5600 metara. Na svečanosti obilježavanja proboja sudjeluju premijer Andrej Plenković, resorni ministar Oleg Butković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ipak, da bi se Istarski ipsilon povezao s mrežom hrvatskih autocesta, morat će se u idućim mjesecima još raditi s istarske i kvarnerske strane tunela. Slijedi postavljanje betonske obloge, asfaltiranje i opremanje tunela, a radovi bi trebali biti kompletno gotovi iduće godine, prenosi HRT.

Radi se o dijelu projekta Dopuna na puni profil dionica Vranja – Tunel Učka (portal Kvarner) u okviru kojeg će se izgraditi 8 kilometara dionice, uključujući drugi trak od čvora Vranja do tunela Učka / Portal Kvarner i drugu cijev tunela Učka (5,63 kilometara).

Kraći put od Zagreba do Pule

Druga tunelska cijev trebala bi put od Zagreba do Pule skratiti na dva i pol sata.

”Na temelju geološkog profila prve tunelske cijevi, određen je geološki profil druge cijevi i otprilike znamo koja kategorija stjenske mase nas čeka prilikom iskopa. To je kameni materijal, vapnenac, ali smo u dosadašnjem tijeku radova nailazili i na glineni materijal te lapor.

To je mješavina gline i vapnenca, materijal koji je tvrd kada je suh, ali kada voda dođe u njega postaje mekaniji pa može biti opasan. Nova cijev ide uglavnom paralelno s ovom postojećom. Najbliže su na otprilike dvadesetak metara, a najdalje na stotinjak metara”, opisao je u ožujku za Jutarnji list Damir Antić, šef vatrogasne brigade Bina Istre.

Gradilište druge cijevi Tunela Učka u srpnju Nel Pavletic/PIXSELL