Procurio tajni dopis država članica OPEC-a o planu sabotaže klimatskog summita: 'Opasno je ukinuti plin i naftu'

Sudionici summita su dosta bijesni kad su vidjeli pismo

Flags at the Expo City on the opening day of the United Nations Climate Change Conference COP28 in Dubai, United Arab Emirates on November 30, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Informacije o pismu članica organizacije OPEC, grupe zemalja izvoznica nafte, koje su procurile u medije, izazvale su u subotu gnjev mnogih sudionika konferencije Ujedinjenih naroda o klimi koja se održava u Dubaiju.

Pismom, koje je potpisao glavni tajnik kluba zemalja OPEC-a, Haitham al-Ghais, navodno se pozivaju članice te organizacije da blokiraju ambiciozne rezolucije donesene na konferenciji o postupnom ukidanju fosilnih goriva poput ugljena, nafte i plina.

Informacije o pismu koje su procurile objavili su britanski list Guardian i još neke medijske kuće, no agencija dpa piše da nije uspjela provjeriti autentičnost iz neovisnih izvora.

Pozvali na odbacivanje svih prijedloga

Dužnosnici OPEC-a nisu odmah odgovorili na zahtjev novinara da komentiraju informaciju. “Čini se da bi neopravdan i neproporcionalan pritisak na fosilna goriva mogao dosegnuti prijelomnu točku s nepovratnim posljedicama”, navodno je u pismu napisao Al-Ghais.

U spornome pismu zemlje članice OPEC-a i ostale, kojima je to u interesu, pozivaju se da “proaktivno” odbace svaki prijedlog koji cilja na fosilna goriva, a ne samo na emisije.

Istodobno se u pismu skreće pozornost na to da odluke o postupnom ukidanju nafte i plina “dovode u opasnost prosperitet i budućnost naših ljudi”. Izvori iz jednog izaslanstva čiji članovi sudjeluju u radu konferencije za agenciju dpa su rekli da je pismo autentično.

Francuska ministrica zgrožena pismom

Francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnès Pannier-Runacher rekla je da je zaprepaštena sadržajem pisma te je na društvenim mrežama objavila kako i dalje računa na konačnu zajedničku rezoluciju gotovo 200 zemalja sudionica konferencije, u kojoj će se eksplicitno navesti postupno ukidanje fosilnih goriva. “Klimatske promjene ubijaju, a prve su žrtve najranjivije zemlje. Stoga moramo djelovati”, rekla je.

OPEC su 1960. na Konferenciji u Bagdadu osnovali Irak, Iran, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venezuela, a poslije su im se pridružili: Katar (1961), Indonezija i Libija (1962), Abu Dabi (1967), čije je članstvo 1974. preneseno na Ujedinjene Arapske Emirate, Alžir (1969), Nigerija (1971), Ekvador (1973), Gabon (1975–96) i Angola (2007). Gabon je istupio 1995., Ekvador je suspendirao članstvo 1992–2007., a Indonezija od 2009. godine.