Promijenio ploču uoči ključnog glasanja. Trump sad kaže da je opstanak Ukrajine važan za SAD

Predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson rekao je da će se o paketu pomoći Ukrajini glasati u subotu

Donald Trump
FOTO: AFP

Donald Trump rekao je u četvrtak da je opstanak Ukrajine važan za Sjedinjene Države, što je promjena tona nekoliko dana prije nego što Zastupnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima treba glasovati o paketu pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara.

Bivši predsjednik nije podržao paket, a većinu svog posta na svojoj platformi Truth Social posvetio je pritužbama da europski saveznici SAD-a ne troše dovoljno za potporu Ukrajini. Neki desničarski republikanci protumačili su objavu kao signal da se protivi trenutnom paketu pomoći, iako Trump to nije eksplicitno rekao.

O novcu i Europi

Ipak, činilo se da je post jedno od prvih Trumpovih priznanja da je opstanak Ukrajine važan sigurnosni interes SAD-a. Tijekom prošle godine, kada je upitan o sukobu u razgovoru za televiziju CNN, Trump je odbio reći želi li da Ukrajina dobije svoj rat s Rusijom.

“Zašto Europa ne može dati jednako novca koliko su Sjedinjene Američke Države uložile kako bi pomogle zemlji u očajničkoj potrebi?” napisao je u četvrtak.

“Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga trebali bi biti puno važniji Europi nego nama, ali je također važna i nama! POKRENI SE EUROPO!”

Pohvalio Poljsku

Trumpova objava uslijedila je dan nakon što je pohvalio Poljsku, nakon sastanka u Trump Toweru u New Yorku s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom. Bivši predsjednik i poljski čelnik razgovarali su o Dudinom prijedlogu da članice NATO-a troše najmanje 3 posto svog bruto domaćeg proizvoda na obranu, rekao je dužnosnik kampanje. Trenutačno se od njih traži da troše najmanje dva posto BDP-a.

Republikanski predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson rekao je da će dom glasovati o paketu pomoći Ukrajini u subotu, unatoč žestokim prigovorima desnog krila njegove zastupničke skupine.