Prosvjed roditelja pretučene djece u Vukovaru: 'Međusobno se ne moramo pozdravljati, ali na ulicama grada moramo biti sigurni'

Organizatori su se pitali kako je moguće da ljudi s dosjeom smiju u fantomkama hodati po gradu

U Vukovaru se održava prosvjed imena “Stop nasilju”, koji su organizirali roditelji i članovi obitelji dječaka koje je prošlog vikenda u središtu grada prebila skupina huligana. Napadnuti dječaci bili su stari oko 15 godina, a neki od njih su zadobili i teške ozlijede zbog kojih su hospitalizirani. U sklopu istrage koju je policija odmah pokrenula, za sada je uhićeno pet napadača, kojima je određen istražni zatvor. Neki od njih su, prema pisanju medija, sudjelovali i u neredima u Grčkoj.

Kako javlja Index, na prosvjedu se okupilo više od 200 ljudi, a za sada je od političara došao Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je jučer najavio svoj dolazak na poziv organizatora prosvjeda, za sada još nije viđen. Viđen je samo zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, kao i neki lokalni HDZ-ovci.

Istaknuli su svoje zahtjeve

Organizatori prosvjeda imaju nekoliko zahtjeva koje žele istaknuti ovim prosvjedom, a među njima su uhićenje svih napadača, propisno kažnjavanje, kazne zatvora, bolju reakciju policije na nasilje i drugi. “Okupili smo se u ime roditelja, neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Želimo da su sva naša djeca sigurna. Međusobno se ne moramo pozdravljati, ali na ulicama grada moramo biti sigurni. Naša djeca moraju biti sigurna. Od huligana moraju biti sigurni svi građani bez obzira na godine”, rekli su organizatori u obraćanju ispred Gradske uprave, prenosi N1.

Potom su rekli kako smo prošle subote svjedočili “premlaćivanju naše djece do neprepoznatljivosti”, te da se huligani skrivaju iza naziva “navijači”. “Djeca su pretučena, tukli su ih nogama, cipelarili po podu, jedan od dječaka ima frakturu lubanje i lica, a drugi frakturu s krvarenjem u glavi, hematom ispod oka, treći natučene zube i vilicu, hematome po cijelom tijelu, peti ima polomljeno rebro. Oni lakše ozlijeđeni su ozlijeđeni, naša su djeca završila u KBC-u Osijek”, rekli su organizatori.

Traže da mediji ignoriraju političare

Organizatori su potom rekli kako te subote nisu samo istučena njihova djeca, već i roditelji, kao i cijeli Vukovar. “Te večeri pale su sve maske. Pravi navijač neće djetetu nanijeti teške ozljede, spriječit će nasilje prema slabijem”, kažu.

Potom su se pitali kako je moguće da se godinama tolerira nasilničko ponašanje u gradu, te kako je moguće da većina huligana koja ima dosje, nekoliko prijava i presuda, “i dalje šeće fantomkama po gradu”. ” Ovo je kap koja je prelila čašu. Ovo je posljednji put da netko toliko stariji digne ruku na Vukovar. U ovom smo događaju zajedno, tiče se svih nas”, poručuju.

“Naučite djecu da se smiju, da misle lijepo, da njihova htijenja ne budu veća od nebeskog svoda, naučite ih da ljube. Za ono što se sad događa djeca nisu kriva. Ako vam se ratuje i tuče, nađite se negdje i udrite jedni po drugima. Vukovar ostavite nama. Djeca su zaslužila Vukovar bez straha, Vukovar dobrih ljudi”, zaključuju u svom govoru organizatori prosvjeda, uz poruku novinarima da ne uzimaju izjave političara koji su se pojavili na prosvjedu.