Puljak, nakon svega, ipak ne mora platiti onu astronomsku kaznu koju mu je odrezao HDZ-ov Inspektorat

Grad Split nije imao građevinsku dozvolu za radove, no u međuvremenu ju je ishodio

10.07.2023., Split - Konferencija u Gradskoj vijecnici, Stop nasilju nad duznosnicima i sluzbenicima koji uvode red.

Govornici: gradonacelnik Splita Ivica Puljak, zamjenik gradonacelnika Bojan Ivosevic i procelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Djerek. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ipak neće morati platiti kaznu od 100 tisuća kuna, odnosno od 13.272,28 eura jer je viši građevinski inspektorat obustavio postupak protiv njega, piše Dalmatinski portal.

Puljka je Državni inspektorat kaznio spomenutim iznosom zbog rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija, za koji Grad Split nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Dozvolu dostavili u svibnju

U travnju 2022. izvršen je nadzor radova, a kontrolnim inspekcijskim očevidom u veljači 2023. utvrđeno je da investitor, odnosno Grad Split, nije u roku uklonio rekonstruirani dio postojećeg sustava vodoopskrbe, fekalne odvodnje i hidrantske mreže te je nastavio s izvođenjem građevinskih radova.

Zbog toga su se, piše Dalmatinski portal, stekli uvjeti za izricanje novčane kazne kojom se odgovornu osobu prisiljava na izvršenje rješenja o uklanjanju iz travnja 2022. godine.

Grad Split je u svibnju dostavio inspekciji građevinsku dozvolu koja je postala pravomoćna idući mjesec, a nakon toga je doneseno rješenje o obustavi postupka izvršenja inspekcijskog rješenja o novčanoj kazni.

Puljak dva puta kažnjen

Puljka je zbog Vile Dalmacija inspekcija kaznila dva puta. Prvi put zbog radova bez građevinske, a drugi put zbog neizvršavanja naloga da se stvari vrate u prvobitno stanje. U oba slučaja kazna je bila 100 tisuća kuna, i to direktno adresirana na Puljka kao odgovornu osobu Grada Splita.

Kako je u ožujku ove godine kazao Puljak, rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija projekt je bivše gradske vlasti koju je vodio HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

‘Propusti HDZ-ovih ljudi’

“U mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare izrađena je dokumentacija i potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija. Kad smo mi došli na vlast, stručne službe su krenule u projekt, ali su čuvari prirode imali primjedbe na nepotpunost dokumentacije”, napisao je tada Puljak.

“Sve u svemu, propusti HDZ-ovih ljudi, a kaznu plaćam ja. U državu koju je HDZ skrojio samo za sebe”, konstatirao je svojedobno splitski gradonačelnik.