Putin opet kroji povijest. Ovaj put meta je - Belgija: 'Mogu zahvaliti Rusiji što postoje na mapi svijeta'

Putin je često optuživan za reviziju povijesti u pokušajima opravdavanja svojih imperijalističkih ambicija

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin visits the exhibition of achievements "Russia" prior to the United Russia party congress in Moscow, on December 17, 2023. (Photo by Sergey FADEICHEV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da Belgija može svoje postojanje zahvaliti upravo Rusiji. Navodi kako se ta zemlja prvi put “pojavila na mapi svijeta kao samostalna država zahvaljujući Rusiji i njezinoj poziciji”.

Putin pritom nije objasnio detaljnije otkud dolazi takva teza jer je istina gotovo suprotna. Kad je Belgija digla revoluciju protiv Kraljevine Nizozemske u potrazi za neovisnošću 1830., Rusija je bila u potpunosti na strani Nizozemaca i planirala je poslati svoju vojsku da slome belgijske pobunjenike bojeći se bilo kakve akcije protiv velikih europskih monarhija.

Car je naposljetku morao promijeniti svoje planove za te trupe, od kojih su mnoge bile iz Poljske, zbog ustanka koji se događao u Poljskoj. Nakon poraza, odbjegli poljski časnici uputili su se u Belgiju gdje su ojačali novonastale oružane snage te zemlje, piše Politico.

Spominje Belgiju zbog imovine

Rusija je prihvatila belgijsku državnost na Londonskoj konferenciji 1830. godine. No, bilo bi logičnije zasluge za postojanje zemlje pripisati antiruskim poljskim revolucionarima nego Rusima. Britanija i Francuska smatrane su vodećim silama na konferenciji.

Putin je o ovoj temi govorio na Svjetskom festivalu mladih, okupljanju mladih iz Rusije i cijelog svijeta koje se održalo u blizini Sočija. Politico piše da postoji dobar razlog zašto Putin spominje Belgiju. Zapad je trenutno zaokupljen oštrim raspravama o tome treba li koristiti rusku imovinu za financiranje rata u Ukrajini, a velika većina te imovine čuva se – u Belgiji, odnosno u Euroclearu (klirinška institucija u okviru eurotržišta op.a.).

Putin je često optuživan za reviziju povijesti u pokušajima opravdavanja svojih imperijalističkih ambicija. U svojem govoru danas je ponovio i da Ukrajina povijesno pripada Rusiji.