Riječanka bila totalno uvjerena da će joj neka Njemica s Fejsa dati 450.000 eura pa ostala bez ušteđevine

Gospođa je Njemici mjesecima uplaćivala novac za tobožnje troškove prijenosa

21.01.2022., Zagreb - Od 1. sijecnja 2023. godine, prema planu Vlade, platezno sredstvo u Hrvatskoj postat ce euro, a Hrvatska ce postati 20. clanica eurozone. Kuna ce time, nakon 28 godina koristenja, otici u povijest, dok ce hrvatski gradjani i sluzbeno postati korisnici eura. Ilustracija prelaska kune na euro. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

Primorsko-goranska policija rasvjetljava slučaj 41-godišnjakinje koja je povjerovala da joj žena s kojom je kontaktirala na društvenim mrežama namjerava ostaviti 450 tisuća eura pa je za izmišljene troškove uplatila oko 4200 eura te konačno shvatila da je prevarena.

Policija je u utorak izvijestila da je zaprimila prijavu 41-godišnjakinje kojoj se u svibnju putem društvenih mreža javila nepoznata ženska osoba navodeći da je iz Njemačke i da joj ostavlja 450 tisuća eura.

Zavedena pričom o iznenadnom dobitku od srpnja do sredine rujna 41-godišnjakinja je na dostavljene račune uplatila oko 4200 eura za “troškove prijepisa”, “vođenje bankovnih računa” i slično.

Sve prijavila policiji

Kad je nakon toga navodna darovateljica iz Njemačke tražila da joj uplati još novca shvatila je da je žrtva prevare i slučaj prijavila policiji. “Zapamtite, nema nikakvih razloga da vam neka osoba koju ne poznajete daruje veliki novčani iznos, a uvijek se iza te velikodušne ponude krije prijevara! Ako dobijete ovakvu ili sličnu ponudu putem neke od društvenih mreža ili elektroničke pošte, odmah pozovite policiju na broj 192”, kažu u policiji.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela građanima savjetu da svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, postoji li tvrtka ili osoba koja im se obraća, a posebno da na zahtjeve ne šalju osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.