Roditelji dječaka koji su bili žrtve brutalnog napada u Vukovaru: 'Okidač je bila ekavica. Pokušava se zatrovati društvo'

Kažu da je za napad kriv i narativ koji se koristi u gradu i cijeloj državi

10.01.2024., Vukovar - Policija Opcinskom drzavnom odvjetnistvu privodi osumnjicene za napad na maloljetnike.  Photo: Borna jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna jaksic/PIXSELL

Roditelji maloljetnika koje je pretukla skupina navijača komentirali su uoči velikog prosvjeda za RTL reakcije institucija i posljedice koje će njihova djeca i obitelji osjećati nakon brutalnog napada koji se dogodio prošli vikend u Vukovaru. Kažu da je sramota da su njihova djeca postala žrtve u svome gradu.

“Sin je sada dobro, koliko može biti nakon batina, fraktura, padanja u nesvijest. On pokušava isprocesuirati što se dogodilo, zašto se to dogodilo. Pokušaj bacanja u Vuku ga je najviše potresao, a i nas roditelje. Prestrašno je kad vam dijete kaže ‘mislio sam da će me ubiti'”, ispričao je otac jednog od najteže ozlijeđenih mladića.

Kaže da je okidač napada bila ekavica, ali i da je za napad kriv narativ koji se koristi u gradu. “Cijelo vrijeme se pokušava zatrovati društvo da postoje neke razlike koje se ne mogu premostiti. No, mi smo dokaz da u ovom gradu žive dobri ljudi, da ne gledaju niti način izražaja, ni političko opredjeljenje, ni vjeru. Djeca su nam stradala zbog narativa koji ovaj grad i cijela država podržava”, smatra otac dječaka.

‘Institucije oklijevale s reakcijom’

Majka drugog dječaka isto tako smatra da je ekavica bila okidač. Iako fizički nije teže ozlijeđen, psihičke posljedice napada izašle su na površinu tek nekoliko dana kasnije. Tvrdi da maloljetnici nisu poznavali napadače te da su bili i brojčano i fizički nadjačani.

Od institucija traže da shvate ozbiljnost problema te da se postrože kazne. “Nisu se mogli ni braniti. A grad i institucije su oklijevale s reakcijom jer se u ovom gradu naučilo – malo su se potukli Srbi i Hrvati, tko više na to reagira. Ali ovaj put se dogodilo nešto drugo, napadnuta su djeca koja žive zajedno. Čula se ekavica i došlo je do čega je došlo”, govori majka.

Sutra će izaći na ulice kako bi pokazali da se protive nasilju i huliganizmu. Podrška im stiže sa svih strana, a vjeruju da će im se u velikom broju pridružiti i ostali Vukovarci. U njihovim je očima ovaj slučaj podbačaj cijelog sustava, no nadaju se da se cijela priča neće zataškati.

BBB-i kažu da je ovo ‘sustavno demoniziranje’

Još uvijek traje kriminalističko istraživanje napada na tinejdžere koji se dogodio u subotu u Vukovaru. Za sada je uhićeno pet osoba, a četvorici osumnjičenih je određen istražni zatvor. Policija je priopćila da je istraga i dalje u tijeku i da žele utvrditi tko je sve sudjelovao u ovom događaju.

Ranije danas su na optužbe reagirali i Bad Blue Boysi, koji tvrde da su nakon šestodnevnog “sustavnog demoniziranja” dužni progovoriti nakon što su uočili “političke manipulacije i stjecanje jeftinih političkih poena”. U priopćenju su postavili pitanje zašto sukob u kojemu su sudjelovale dvije strane postaje vijest u kojoj su samo članovi BBB-a jedini akteri prezentirani kao krivci.