Rusi proglasili diplomatsku pobjedu, smatraju da su na samitu G20 dobili potporu globalnog juga

Skupina je usvojila deklaraciju u kojoj je izbjegla osuditi Rusiju za rat u Ukrajini

NEW YORK, NEW YORK - APRIL 25: Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks to the media at a news conference at the United Nations (U.N.) headquarters on April 25, 2023 in New York City. Russia was criticized by numerous U.N. members yesterday for its ongoing war in Ukraine during a Security Council meeting which was chaired by Russian Foreign Minister Lavrov.   Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je samit G20 u Indiji uspješnim i rekao da je zbog konsolidirane pozicije zemalja globalnog juga Rusija uspjela osigurati da dnevni red G20 ne bude zasjenjen ukrajinskim sukobom.

Skupina G20 usvojila je konsenzusom deklaraciju na samitu u subotu u kojoj je izbjegla osuditi Rusiju za rat u Ukrajini, ali je pozvala sve države da ne koriste silu za otimanje teritorija.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. ostavila je desetke tisuća mrtvih, milijune raseljenih i izazvala gospodarska previranja širom svijeta. Moskva, koja kaže da ondje provodi “specijalnu vojnu operaciju”, negira da je počinila bilo kakve zločine.

Rusija voljna obnoviti sporazum o žitu

Lavrov je također rekao da je Rusija voljna vratiti se crnomorskom sporazumu o žitu čim se ispune njegovi uvjeti. Rusija je napustila sporazum u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u ugrožene zemlje.

Lavrov je rekao da Rusija cijeni pokušaje Ujedinjenih naroda da omoguće pregovore o žitu, ali da se “pregovara samo sa Zapadom”.