Ruske snimke razgovora njemačkih časnika ekstremno su opasne. Razotkrili su britanske vojnike u Ukrajini i druge velike tajne

Rusija je presrela razgovore general-pukovnika Inga Gerhartza i trojice viših časnika Luftwaffea jer su koristili standardni softver za videokonferencije

FOTO: AFP

Čelnik njemačkih zračnih snaga koristio je nezaštićenu telefonsku liniju kada je razgovarao o vrlo osjetljivim vojnim tajnama, među kojima je i slanje britanskih vojnika u Ukrajinu, koje bi pomoglo Njemačkoj u raspoređivanju krstarećih rakete bliže bojištu. NATO saveznici užasnuti su zbog sigurnosnog propusta koji je i sam njemački kancelar Olaf Scholz opisao kao “vrlo ozbiljan”.

Rusija je presrela razgovore između general-pukovnika Inga Gerhartza i trojice viših časnika Luftwaffea jer su koristili standardni softver za videokonferencije Webex, koji radi i preko klasične telefonske linije, za strogo povjerljivo vojno planiranje.

Konferencijski poziv preko nezaštićene linije

U razgovoru je spomenuto i to da je je britanska vojska raspoređena u Ukrajini, te da bi Britanci mogli preuzeti drugu fazu obuke ukrajinskih vojnika, nakon što njemački instruktori završe s prvom. Pričalo se i o važnim detaljima oko raspoređivanja britanskih raketa Storm Shadow na ukrajinskom teritoriju.

Konferencijski poziv u trajanju 38 minuta održan je 19. veljače, u trenutku kada je Gerhartz, voditelj odjela za operacije i vježbe, bio izvan Njemačke. Svrha poziva bio je razgovor oko potencijalnog raspoređivanja njemačkih krstarećih projektila Taurus u Ukrajini u trenutku kada su se zaoštrile političke podjele u Scholzovoj koaliciji oko tog poteza. Sumnja se da se Gerhartz uključio u razgovor sa svog mobilnog telefona iz hotelske sobe u Singapuru.

Gerhartz je započeo poziv tvrdnjom da “nitko ne zna zašto kancelar blokira slanje projektila, što je povod za razne čudne glasine”. “Ako nas pitaju o načinima dostave, znam kako Britanci to rade. Uvijek ih prevoze u oklopnim vozilima Ridgeback. Imaju nekoliko ljudi na terenu”, otkrio je Gerhartz, prema ruskom transkriptu poziva čiju je autentičnost potvrdilo njemačko ministarstvo obrane.

Otkrio je što Francuzi švercaju u Audijima

No, tu nije bio kraj Gerhartzovim sigurnosnim propustima. General-pukovnik je otkrio i da su Francuzi u Ukrajinu poslali Audije Q7 napunjene projektilima Scalp. Informacije koje je zapovjednik zračnih snaga otkrio pomoći će ruskim obavještajnim službama da prate i lociraju, a potencijalno i napadnu, takva vozila u Europi i na teritoriju Ukrajine.

Gerhartz je također jasno otkrio da je Britanija opremila ukrajinske zrakoplove raketama Storm Shadow, te da bi mogla pomoći u prebacivanju projektila Taurus u Ukrajinu.

Sugovornik upozorio da moraju paziti što pričaju

Drugi časnik, za kojeg se vjeruje da je brigadni general Frank Graefe, rekao je da vojska “mora biti vrlo oprezna kako bi izbjegla bilo kakve izraze koji bi nas implicirali u sukob, osim preliminarne obuke ukrajinskih vojnika u Njemačkoj”.

“Kad budu obučeni, pitat ćemo Britance hoće li preuzeti u toj fazi. Vjerujem da bi to bio ispravan korak. Zamislite samo kakvu bi halabuku izazvali mediji kad bi za to doznali”, rekao je Graefe, govoreći o prebacivanju projektila iz baze u Bavarskoj, te “o našim putovanjima automobilom u Poljsku”.

Tauruse bi slali u dvije serije po 50 komada

Njemačka trenutno raspolaže s oko 600 projektila Taurus, te razmatra slanje njih stotinu u Ukrajinu, u dvije serije od po 50, kako bi osigurala da projektili “neće promijeniti tijek neprijateljstava”.

“Zato ih ne želimo poslati sve i ne možemo ih slati u jednoj seriji. Možemo prvo poslati 50 projektila, a onda im dati još 50. To je apsolutno jasno, ali to je velika politika. Od svojih francuskih i britanskih kolega saznao sam da je situacija s projektilima Storm Shadow i Scalp ista”, rekao je Gerhartz.

Časnici su potom nastavili razgovarati o ciljevima koje bi Ukrajinci mogli pogoditi tim projektilima dometa 500 kilometara, kao što su ruska skladišta streljiva i Kerčki most prema Krimu. Njemački časnici procjenjuju da bi ukrajinski piloti u zrakoplovima opremljenim s deset do dvadeset projektila Taurus mogli zaobići rusku protuzračnu obranu i uništiti most. “Nema stvarnog razloga da kažemo da to ne možemo, jer to samo ovisi o političkim crvenim linijama”, rekao je zapovjednik Gerhartz.

Priznao da će lagati javnosti

Jedna od problematičnijih tajni otkrivenih tijekom razgovora je kako će njemačka vojska lagati javnosti, da će “razmjenu informacija” korištenu za ciljanje projektila obavljati MBDA, proizvođač Taurusa. “Ovo je laž, naravno, ali vrlo je vjerojatno da izgleda drugačije s političke točke gledišta. Ako razmjena informacija ide preko proizvođača, to nema nikakve veze s nama”, rekao je Gerhartz.

Gerhartz je potom umanjio izglede za brzo raspoređivanje raketa, rekavši svom timu da je sposobnost proizvođača projektila za dopremanje neoperativnih projektila koji se drže u oružarnici oko osam mjeseci.

I Scholz je otkrio tajne

Propust će zasigurno alarmirati druge saveznike unutar NATO-a, a dolazi nakon što je kancelar Scholz nedavno razljutio Britance indiskretnim komentarima o raspoređivanju britanskih raketa Storm Shadow u Ukrajini, temeljenih na, kako se čini, informacijama dobivenih tijekom videokonferencijskog poziva, piše londonski The Times.

Njemački šef vlade kaže da je prisluškivanje poziva, koje Rusija sada koristi kao propagandni udar, “vrlo ozbiljna stvar”. “Zato se to sada vrlo pažljivo, vrlo intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. Postoje naznake da je korišteno nedovoljno sigurno sredstvo komunikacije s obzirom na sadržaj o kojem se očito raspravljalo. To je, između ostalog, predmet daljnjih istraga”, rekao je kancelar u razgovoru za Bild.

Nakon svih sigurnosnih propusta, saveznici smatraju Njemačku nepouzdanom, što potencijalno ugrožava prijenos oružja do Ukrajine i korištenje krstarećih projektila. “Zna se da su Rusi prilično duboko prodrli u njemačke obavještajne službe, to samo pokazuje da (Nijemci) nisu ni sigurni ni pouzdani”, rekao je Ben Wallace, bivši britanski ministar obrane. Scholza je ranije opisao kao “pogrešnog čovjeka, na pogrešnom poslu i u krivo vrijeme”.