Kako razorno britansko oružje definira novu fazu rata u Ukrajini: 'Rusi su nemoćni, nisu sigurni ni u bunkerima'

Početno punjenje projektila Storm Shadow probija oklop, beton ili zemlju, a veći dio naboja prodire unutar mete i detonira

FOTO: Profimedia

Dim se već dizao iz oštećenog sjedišta ruske Crnomorske flote, a novi projektil je preletio nebom i udario u zgradu. Nova eksplozija isti tren je protresla čitav kompleks takvom silinom da su oblaci krhotina prolazili kroz prozore i urušene zidove. Eksplozija je bila toliko jaka da sigurno nitko nije preživio napad.

Napad na Sevastopolj pokazao je punu snagu britanske krstareće rakete dugog dometa koju Ukrajina koristi posljednjih mjeseci. Projektil Storm Shadow britanskog RAF-a (Royal Air Force) i njegov francuski blizanac – projektil Scalp postali su omiljeno oružje ukrajinskih vojnika u napadu na Krim.

Rakete su počele stizati u svibnju i ukrajinski napadi su odmah dobili domet veći nego ikad ranije. Ukrajinci su projektile koristili u nizu napada daleko iza neprijateljskih linija. Ruski položaji za koje je smatrano da su sigurni i izvan dometa – postali su ranjiva meta.

Ubijena 34 ruska časnika

U napadu na sjedište flote 22. rujna navodno je ubijeno čak 34 ruskih časnika, a bio je to napad kakav je do ljeta bio nezamisliv za ukrajinsku vojsku. Pogođeni su ratni brodovi, mostovi i skladišta sa streljivom, piše The Telegraph.

Nešto prije tog napada, 13. rujna, projektil Storm Shadow pogodio je brodogradilište Sevastopolj, bazu ruske crnomorske flote. Projektilima su pogođeni desantni brod Minsk i borbena podmornica Rostov na Donu. Ministarstvo obrane je reklo da je Minsk vjerojatno “funkcionalno uništen”, dok je Rostov “pretrpio katastrofalnu štetu”.

Na meti i cestovni most

Ukrajina je 6. kolovoza pogodila i oštetila cestovni most Čonhar koji povezuje kopnenu Ukrajinu s Krimom, ali i manji most koji povezuje grad Heničest sa sjeveroistočnom obalom polutotoka.

U napadu 11. srpnja navodno je ubijen visoki ruski general Oleg Tsokov. Poginuo je u napadu projektilom Storm Shadow na hotel u kojem su bili ruski zapovjednici u Berdjansku, na okupiranoj južnoj obali Ukrajine.

Raketa može razoriti i bunker

Krstareća raketa s bojevom glavom ima snagu za razaranje bunkera. Duga je 5,1 metar, teška 1300 kg, a lansira se iz aviona za precizne udare na zaštićene mete na udaljenosti do 305 kilometara.

“Storm Shadow se može lansirati izvan dosega neprijatelja i može stići tamo leteći vrlo nisko pa ga radari ne otkriju. Napravit će ogromnu eksploziju na ciljanom području”, naveo je izvor RAF-a.

Glava s dvostrukim djelovanjem

Bojeva glava projektila s dvostrukim djelovanjem teška je 450 kilograma. Dizajnirana je za gađanje ojačanih ciljeva. Početno punjenje probija oklop, beton ili zemlju, a veći dio naboja prodire unutar mete i detonira.

Tijekom razvoja ovog projektila u devedesetim godinama prošlog stoljeća, dizajneri su željeti dobiti vrlo precizno oružje koje bi omogućilo vojsci napade na mete koje bi označile obavještajne službe, primjerice ako bi špijuni otkrili da je Sadam Husein u kupaonici jedne od njegovih palača.

Projektil hitno stavljen u službu

Projektil je hitno stavljen u službu u Zaljevskom ratu. Pokazalo se da je bio toliko precizan da je u jednom napadu Storm Shadow probušio rupu na bočnoj strani zgrade, a zatim je drugi projektil prošao kroz istu rupu. Oružje je korišteno i u Libiji protiv ciljeva Islamske države i infrastrukture kemijskog oružja Bashara al-Assada u Siriji.

Osim što rakete koriste Britanci i Francuzi, također je u službi Italije, Grčke, Egipta, Indije, Katara i drugih. Isprva su ih nosili RAF-ovi borbeni avioni Tornado, Rafale, Mirage i Eurofighter Typhoon, a sada su naknadno ugrađene u ukrajinske Suhoje Su-24 iz sovjetske ere. Ovo je omogućeno Tornado pylon konektorom koje je vjerojatno donirala Britanija.

Lansirani s dronovima kamikazama

Ukrajinski dužnosnici ne otkrivaju detalje kako ih koriste. No, u nekim napadima može se zaključiti da su korištene zajedno s dronovima kamikazama kako bi im se povećale šanse za uspjeh.

Ruske novine Izvestija javile su u svibnju da Su-24 koji nose Storm-Shadow prate lovci MiG-29 i Su-27 kako bi ih zaštitili od ruskog presretanja te da Ukrajinci često koriste dronove mamce koji prazne rusku protuzračnu obranu.

Rusija navodi da je oborila mnogo projektila, ali se i dalje čini da Ukrajina ima visok stupanj uspjeha. “Rusi imaju vrlo dobar sustav protuzračne obrane, ali Storm Shadow i dalje izgleda vrlo učinkovito”, rekao je izvor RAF-a.

Rusi uče iz napada i na greškama

Bivši ukrajinski ministar obrane Andrij Zagorodnjuk rekao je da Rusija uči iz napada. “Rusi se dosad nisu prilagodili niti smislili protumjere. Siguran sam da o tome razmišljaju”, upozorio je.

Rahul Udoshi, viši analitičar oružja u obrambenoj obavještajnoj tvrtki Janes, slaže se da Rusija već uklanja slabe točke u svojoj obrani. “Kad se za bilo koji sustav tvrdi da je 100 posto uspješan – to trebamo uzeti s malo rezerve”, rekao je.

“U stvarnom svijetu postoje slijepe točke koje ljudi mogu iskoristiti. Onda će druga strana odmah zatvoriti slijepe točke. To se događa”, navodi.

Ukrajina Himarsom udarila na logistiku

Dolazak raketnih bacača Himars s dometom do 80 kilometara prošlog ljeta privremeno je omogućio Ukrajini da udari na rusku logistiku i zapovjedništvo, što je dovelo do taktičkog povlačenja iz Hersona. Ali Moskva je brzo pomaknula mete dalje od dometa Ukrajine i od tada su prve crte uglavnom zamrznute.

“Udar na veća logistička središta i zapovjedne točke u dubini područja sada je ključ uspjeha Ukrajine”, rekao je Zagorodnjuk.

“U suštini, ovaj rat je oko vatrene moći dugog dometa. Storm Shadow je najbolje što imamo do sada. Ovo je poput udara u stablo. Što dalje idete, doseg postaje veći. Dakle, vatrenom moći kratkog dometa možete pogoditi samo male grane. Ako imate veliki domet, možete dobiti debele grane, a ako idete jako daleko na kraju možete pogoditi deblo”, objasnio je.

Ukrajina traži još oružja za borbu

Ni Britanija ni Francuska nisu priopćile koliko je projektila Storm Shadow isporučeno Ukrajini. Jasno je da niti jedna od tih zemalja nema velike zalihe koje bi mogle prepustiti Ukrajini i obje žele zadržati zalihe za sebe.

Smatra se da su izvorne RAF-ove zalihe u početku bile samo stotine. Svaki projektil košta oko 800.000 funti. Iz tog razloga, kako bi nastavila s napadom, Ukrajina je zatražila taktičke raketne sustave američke vojske (ATACMS) s dometom od gotovo 320 kilometara. Nakon višemjesečnih pregovora, čini se da će ih dobiti.

Njemačka raspravlja o slanju Taurusa

Njemačka raspravlja o slanju vlastitih krstarećih projektila Taurus, s dometom od 480 kilometara. Taurus je kratica za Target Adaptive Unitary and Dispenser Robotic Ubiquity System i često se naziva njemačkim ekvivalentom Storm Shadowa.

Projektil je malo teži od francusko-britanskog oružja i dizajniran je posebno za uništavanje velike infrastrukture poput mostova, zapovjednih bunkera i brodova. Poput Storm Shadowa – lansira se iz zraka, nosi bojevu glavu za razbijanje bunkera i leti nisko i brzo kako bi izbjegao protuzračnu obranu.

ATACMS rakete lansiraju se sa zemlje

ATACMS su balističke rakete koje se lansiraju sa zemlje i kreću se visokom putanjom poput onih iz minobacača ili topništva. Mogu se ispaljivati ​​u brzom nizu iz Himarsa ili MLRS (raketni sustav za višestruko lansiranje) vozila koja su Ukrajinci već postavili.

Rakete su namijenjene za masovno ispaljivanje, no Ukrajina ih sigurno neće dobiti dovoljno za takvo lansiranje. “ATACMS bi u Ukrajini bio sličan Storm Shadowu ili Taurusu, što je izazov za rusku protuzračnu obranu. Prisiljavali bi Rusiju da se rasprši i uvodi neučinkovitost u njihovu logistiku”, rekao je Justin Bronk iz Royal United Services Institute.

Međutim, još uvijek postoje diplomatske prepreke koje moraju svladati prije nego što dođu na bojno polje. Iako je Bijela kuća prošli mjesec priopćila da će isporučiti verziju ATACMS-a s kazetnim streljivom, datum isporuke ostao je nepoznat.

Nijemci neće prvi poslati Tauruse

Ukrajinski izvori navode da Nijemci neće prvi poslati Taurus jer žele djelovati u dogovoru sa saveznicima. “Taurus je zadržan zbog ATACMS-a. Imamo situaciju vrlo sličnu tenkovima, sve je to tamo-amo”, rekao je Zagorodnjuk. “Morat ćemo vidjeti što će se dogoditi”, dodao je.

Njemačka prošle godine nije poslala borbene tenkove Leopard 2 sve dok Amerikansi nisu pristali poslati svoje tenkove Abrams. Obje zemlje su se složile oko slanja tenkova nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo slanje simboličnog broja Challenger II u siječnju ove godine.

Njemačkog kancelara Olafa Scholza brine i ako se njemački tehničari budu morali rasporediti u Ukrajinu da servisiraju projektile ili ako ih Ukrajinci ispale na kontinentalnu Rusiju ili na Krimski most.

Britanci pokušali umiriti njemačke kolege

Wall Street Journal izvijestio je da su britanski dužnosnici pokušali umiriti njemačke kolege tako što su ih detaljno informirali o ukrajinskoj uporabi Storm Shadowa. S njima su podijelili i povjerljive informacije o tome da ih Ukrajina neće koristiti na ciljevima koje Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi odobrilo.

Izvor RAF-a demantirao je izvješće u kojemu je Rusija tvrdila da je napad u Sevastopolju na sjedište Crnomorske flote izveden uz pomoć britanskih i američkih obavještajnih službi.

“Općenito govoreći, velika moć, veliki udar, vatrena moć dugog dometa je ključ ovog rata. To je apsolutno ključno”, smatra Zagorodnjuk. “Svako oružje ima ograničenja. Ali postoje neka koji su jača i bitnija od drugih. A ovo je apsolutno bitno”, dodao je.

“Zato što Rusi baziraju svoje goleme logističke objekte – objekte, zapovjedne i kontrolne objekte, centre za donošenje odluka – dalje od dometa. Njihovo uništavanje daje nam ogromnu prednost”, zaključio je.