Rusko gospodarstvo ima najsnažniji rast od kraja 2021.

Rast je potaknut snažnom državnom potrošnjom i industrijskom proizvodnjom za rat

Russian President Vladimir Putin flies in a helicopter to visit the Center for the construction of large-tonnage offshore structures (CSCMS) of Novatek-Murmansk company in the village of Belokamenka in the Murmansk region on July 20, 2023. (Photo by Alexander KAZAKOV / SPUTNIK / AFP)
FOTO: AFP

Rusko gospodarstvo ubrzalo je u trećem tromjesečju, oslonjeno na industrijsku proizvodnju, izvijestili su statistički ured i ministarstvo gospodarskog razvoja, istaknuvši i pojačanu potrošnju. Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od srpnja do rujna za 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, najsnažnije od kraja 2021. godine, izvijestio je statistički ured Rosstat.

U razdoblju od travnja do lipnja uvećan je za 4,1 posto, a u razdoblju od siječnja do ožujka smanjio se za 1,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Rast je potaknut snažnom državnom potrošnjom, a analitičari ističu i veću industrijsku proizvodnju za rat protiv Ukrajine. Ti su faktori ublažili utjecaj zapadnih sankcija, koje ruske tvrtke, čini se, sve uspješnije zaobilaze, piše novinska agencija dpa.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja blago je podiglo procjenu rasta aktivnosti u razdoblju od siječnja do rujna, s 2,8 na 2,9 posto, citira novinska agencija TASS izvješće službe ministarstva za odnose s javnošću, koja se poziva na zamjenicu ministra Polinu Krjučkovu.

Pojačana potrošačka aktivnost

Krajem listopada premijer Mihail Mišustin rekao je da je ruski BDP u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porastao za 2,8 posto, pozivajući se na podatke ministarstva gospodarskog razvoja.

Prema riječima premijera, proizvodnja industrijske robe porasla je od siječnja do rujna više od tri posto, a pokretačka snaga bila je prerađivačka industrija sa stopom rasta većom od sedam posto. “Gospodarstvo podupire pojačana potrošačka aktivnost, koju osiguravaju fleksibilno domaće tržište rada i veća realna primanja stanovništva”, izjavila je Krjučkova, po izvješću TASS-a.

U listopadu Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će ruski BDP ove godine porasti za 2,2 posto i za 1,1 posto u 2024.