SAD izveo nove napade na ciljeve Hutija u Jemenu

U napadu su sudjelovali američki i britanski zrakoplovi

Yemeni soldiers parade during a graduation ceremony for new cadets of the armed forces of the Saudi-backed and internationally-recognised Yemeni government in the government-controlled northern city of Marib on January 14, 2024. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Sjedinjene Države u srijedu su izvele nove napade na ciljeve Hutija u Jemenu, rekli su američki dužnosnici Reutersu.

Izvori koji su htjeli ostati anonimni nisu otkrili o kojim ciljevima je riječ niti koliko je raketa lansirano, no američka vojska kasnije je objavila da je eliminirano 14 raketa Hutija spremnih za lansiranje.

Jemenska novinska agencija Saba navodi kako su američki i britanski zrakoplovi gađali područja okruga Hodeidah, Taiz, Damar, Al Bajda i Saada.

Ugroženi globalni opskrbni lanci

Napadi Hutija, saveznika Irana, od studenog su usporili pomorski promet između Azije i Europe. Ti su militanti najavili da će gađati komercijalne brodove koji putuju kroz Crveno more i Sueski kanal – kao odgovor na izraelsko kontinuirano bombardiranje Gaze. Posljednjih tjedana napadi su sve intenzivniji pa su globalni opskrbni lanci ponovno ugroženi.

Američka vojska ranije u srijedu objavila je da je dron lansiran s područja pod kontrolom Hutija pogodio brod u američkom vlasništvu kod Adenskog zaljeva. Pritom nitko nije ozlijeđen te je zabilježena manja šteta.