SAD šalje Ukrajini golemu količinu iranskog streljiva. Pitanje je koliko će pomoći u ratu protiv Rusije

Streljivo je zaplijenjeno u Indijskom oceanu

This photograph taken on March 3, 2023, shows a view of a machine gun and ammunition cartridges in Bakhmut, in the Donetsk region on March 3, 2023. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
FOTO: AFP

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini više od milijun komada iranskog streljiva koje je zaplijenjeno prošle godine u vodama Indijskog oceana, priopćila je u srijedu američka vojska. Američke mornaričke snage godinama su plijenile oružje za koje se vjeruje da dolazi iz Irana za borce koje podupire Iran u Jemenu, a koje se obično prevozi ribarskim brodovima.

Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje je odgovorno za vojne operacije na Bliskom istoku, priopćilo je da je Ukrajini poslano oko 1,1 milijun metaka kalibra 7,62 mm. Streljivo – koje potječe od Iranske revolucionarne garde a bilo je namijenjeno snagama Hutija u Jemenu – zaplijenile su američke mornaričke snage u prosincu 2022.

“SAD je predan suradnji s našim saveznicima i partnerima na suzbijanju protoka iranske smrtonosne pomoći u regiji svim zakonitim sredstvima, uključujući sankcije SAD-a i UN-a, te zabranama”, stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva.

Republikanci blokiraju pomoć Kijevu

Malo je vjerojatno da će streljivo napraviti veliku razliku na bojnom polju u Ukrajini u vrijeme kada su oružje dugog dometa i sustavi protuzračne obrane na vrhu ukrajinske liste želja. Zaplijenjeno streljivo također vjerojatno neće ublažiti zabrinutost oko mogućeg zastoja opskrbe Kijeva zapadnim oružjem.

Kongres nije uključio novi novac za Ukrajinu u privremeni zakon o potrošnji SAD-a koji je usvojio u subotu kako bi savezna vlada ostala otvorena, naglašavajući sve veću nevoljkost nekih republikanaca da osiguraju sredstva Kijevu.

SAD pritisnuo Jemen

Prošle je godine britanska Kraljevska mornarica objavila da je jedan od njezinih ratnih brodova u međunarodnim vodama južno od Irana zaplijenio iransko oružje, uključujući projektile zemlja-zrak i motore za krstareće projektile.

Jemenski pokret Huti bori se protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija od 2015. u sukobu u kojem su poginule stotine tisuća ljudi. Sjedinjene Države su izvršile pritisak na svog saveznika Saudijsku Arabiju da prekine rat i povezale su određenu američku vojnu potporu Kraljevstvu s prekidom njegove upletenosti u Jemen.