Saudijska Arabija želi organizaciju glamuroznog spektakla. Delegate mame plavim jastozima i selfijima s legendarnim nogometašem

U Parizu se vodi neviđena diplomatska ofenziva

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman čini sve kako bi pobijedio u utrci za domaćina blještave Svjetske izložbe 2030., središnje točke njegovih sveobuhvatnih reformi koje imaju za cilj promijeniti saudijsku reputaciju represivnog kraljevstva, piše Politico.

Šetajući Parizom, ne možete ne vidjeti goleme reklamne panoe ili autobuse i taksije s oglasima za Expo 2030.

Naime, u francuskom glavnom gradu u utorak će se održati glasanje o domaćinu Svjetske izložbe 2030., a u igri su Saudijska Arabija, Italija i Južna Koreja.

Želi uvjeriti svijet u apsolutnu monarhiju

Eiffelov toranj, na primjer, daleko od toga da je samo nasljeđe belle époque. Sagrađen je za Svjetsku izložbu u Parizu 1889.

Svjetske izložbe, oko kojih se vrti velik novac, i danas su prilike da se nacije predstave, generirajući novac, radna mjesta i globalno uzbuđenje.

Salmanov je cilj uvjeriti svijet da vodi svoju apsolutnu monarhiju, u kojoj je na snazi islamski zakon, u socijalnijem i progresivnijem smjeru, podržavajući napredne sektore poput zelenih tehnologija i zdravstvene skrbi.

Tajno glasanje delegata iz 182 zemlje

Delegati iz 182 zemlje birat će između Rijada, Busana i Rima na tajnom glasanju u Uredu za međunarodne izložbe (BIA), slabo poznatoj organizaciji koja je zadužena za Svjetske izložbe, sa sjedištem u Parizu.

U utrci za domaćina Svjetske izložbe jednako vrijedi glas Cookovog Otočja ili Lesota kao glas SAD-a ili Kine, što znači da kandidati pokušavaju šarmirati cijeli svijet.

Saudijska Arabija u toj pokeraškoj igri ide na sve ili ništa, po tvrdnjama nekoliko delegata BIE-a koji su razgovarali s Politicom pod uvjetom da ostanu neimenovani jer ne smiju govoriti javno.

Dobri odnosi Macrona i Salmana

Saudijci nisu morali puno uvjeravati Francusku čiji je predsjednik Emmanuel Macron već podržao Rijadovu kandidaturu prošle godine, što je izazvalo kritike nekih država članica EU-a i nevladinih organizacija zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Potpora Pariza dolazi u trenutku kada Macron intenzivira nastojanja da osnaži diplomatske veze s Rijadom, uključujući dva Salmanova posjeta Elizejskoj palači u zadnje dvije godine.

Macron i saudijski princ izgradili su dobre privatne odnose koji bi se mogli pokazati strateški korisnima za Francusku, posebice jer se od Saudijske Arabije očekuje da odigra ključnu ulogu u nastojanjima da se riješi sukob između Izraela i Hamasa.

Francuzi bacili oko na unosne ugovore

Veliki poslovni i strateški interesi također su ključni za te odnose jer su francuska poduzeća bacila oko na unosne civilne i vojne ugovore u Saudijskoj Arabiji. Rijad s Parizom pregovara i o kupnju francuskih zrakoplova Rafale.

Snažni odnosi s Rijadom mogli bi isto tako francuskim poduzećima dati prednost kada kraljevstvo bude dijelilo javne ugovore, rekao je spomenuti diplomat, dodajući da Francuska sada može računati na saudijsku potporu u sličnim utrkama u međunarodnim organizacijama ili na natječajima.

Saudijska Arabija više nije ista

Saudijska Arabija namijenila je čak 7,8 milijardi američkih dolara za Svjetsku izložbu. Domaćinstvo skupa bilo bi vrhunac Salmanove ”Vizije 2030.”, master plana za diversifikaciju gospodarstva i izgradnje otvorenijeg društva.

”Saudijska Arabija danas nije Saudijska Arabija otprije pet godina i Saudijska Arabija 2030. neće izgledati kao danas”, rekla je za Politico saudijska veleposlanica pri EU-u Haifa Al-Džedea, insistirajući na reformama koje njezina zemlja provodi.

Mjesecima zemlje šarmiraju delegate

Saudijska Arabija, Južna Koreja i Italija mjesecima se nadmeću u organizaciji svečanih događaja u Parizu ne bi li šarmirale delegate BIE-e, u čemu se Saudijska Arabija posebno istaknula.

Na događaju organiziranom 19. lipnja kako bi se predstavilo Rijadov projekt, Salmanov konvoj od nekih dvadesetak Range Rovera i Mercedesa stao je ispred zgrade Grand Palais Éphémère.

U toj zgradi uokvirenoj drvom, predviđenoj za umjetničke izložbe i modne revije, saudijski princ proveo je dva sata pozdravljajući delegate BIE-a. „Tako je pokazao koliko im je to važno politički i u smislu imidža”, rekao je jedan diplomat .

Ekstravagantan prijem za Drogbu

Druga velika demonstracija snage dogodila se 6. studenoga u bivšem hangaru za zrakoplove u predgrađu Pariza.

Saudijci su priredili ekstravagantan prijem kojemu je nazočilo nekoliko saudijskih ministara i, neočekivano, bivša nogometna zvijezda Didier Drogba. To nije prošlo nezamijećeno kod afričkih gostiju koji su požurili snimiti selfije s napadačem iz Obale Bjelokosti.

Delegati odjeveni u saudijske ogrtače farwe mogli su uživati u vodenom zvučnom i svjetlosnom showu nakon čega im je na večeri bio poslužen plavi jastog i najskuplji kavijar.

‘Što mogu učiniti za vašu zemlju?’

Blještavi prijemi pružili su saudijskim ministrima prigodu da se približe izaslanicima. Jedan delegat iz države članice EU-a rekao je da ga je visoki saudijski dužnosnik na jednom takvom događaju upitao: ”Što mogu učiniti za vašu zemlju da glasa za mene?”

”Obećanja su dalekosežna. Jako se dobro pripremaju za sastanke. Nude prilike za investiranje”, rekao je.

Zemlje monetiziraju svoje glasove

Ta vrsta transakcijske diplomacije uobičajena je praksa na tim vrstama natječaja. ”Mnoge zemlje smatraju da je ovo jedinstvena prilika da izvuku korist od ovog ili onog kandidata… mnoge zemlje monetiziraju svoj glas”, rekao je spomenuti diplomat.

Delegat otočne zemlje složio se: ”Ništa se ne radi za ništa, potpora nikada nije besplatna.”

Druga dva kandidata također ulažu velike napore i organizirali su slične velike događaje. Rim je angažirao zvijezdu filma Gladijator Russella Crowea, a korejske pop zvijezde PSY i gurpa BTS prikupljaju potporu za Busan.

Delegati već dosta obilaženja događanja

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol posjetio je Pariz radi završnice kampanje u pratnji direktora južnokorejskih tehnoloških divova, uključujući Samsung i LG, koji su sponzorirali Busanovu kampanju plativši plakate u Parizu i drugim europskim prijestolnicama.

Neki delegati BIE-a, često diplomati bazirani u Parizu koji rade na drugim temama, rekli su da su umorni od sudjelovanja na toliko događaja, posebno kada znaju da će njihov glas u konačnici isključivo ovisiti o instrukcijama iz njihovih glavnih gradova, koje često stižu u posljednji trenutak na osnovi bilateralnih dogovora.

”U obzir uzimamo nekoliko čimbenika, ali na kraju će netko (iz kandidatske zemlje) nazvati mojeg premijera”, rekao je delegat iz države članice EU-a.

Sve intenzivniji kontakti s drugim zemljama

Zadnjih nekoliko tjedana Saudijska Arabija intenzivirala je kontakte sa zemljama širom svijeta, organiziravši niz samita u Rijadu s afričkim, karipskim i arapskim zemljama. Saudijska Arabija potpisala je i nekoliko memoranduma o razumijevanju s tim zemljama, a saudijski fond za razvoj osigurat će sredstva za infrastrukturne i energetske projekte.

”To je dio svih tih samita. Saudijska Arabija obično ne voli samite ili međunarodne skupove bez ikakvog ishoda”, rekla je veleposlanica Al-Džedea.

Gradonačelnik Rima zaintrigiran taktikom

Ne bori se samo Rijad za glasove na afričkom kontinentu. Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri, na primjer, posjetio je nedavno Afriku kako bi promovirao kandidaturu Rima i ne taji da mu se ne sviđa saudijska taktika.

”Ako se sve potplati, svaki globalni događaj održat će se na jako malenom prostoru koji u biti ima jednu karakteristiku: puno prihoda od prodaje fosilnih goriva. To možda nije najbolji način da se slavi održivost 2030.”, rekao je za Politico za vrijeme posjeta Parizu.