Scholzova koalicija danas bi mogla objaviti da su pronašli rješenje za proračunsku krizu tešku 17 milijardi eura

Problemi za koaliciju nastali su prošlog mjeseca nakon sudske presude

FOTO: AFP

Njemačka novinska agencija dpa izvještava da je njemačka vlada jutros možda postigla rješenje za proračunsku krizu, koju je izazvala sudska presuda od prošlog mjeseca. Čelnici trostranačke koalicije, koju predvodi kancelar Olaf Scholz, ušli su u spor oko financija nakon što je najviši njemački sud poništio odluku o prenamjeni 60 milijardi eura, koji su prvotno bili dodijeljeni ublažavanju posljedica pandemije COVID-19. Nakana je bila da se taj novac prenamijeni za mjere pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, ali i za moderniziranje zemlje.

Najhitniji izazov bio je popuniti proračunsku rupu od 17 milijardi za sljedeću godinu. Scholz, vicekancelar Robert Habeck i ministar financija Christian Lindner više su se puta sastajali tražeći rješenje prije kraja godine. Independent piše kako se očekuje da će pojedinosti o sadržaju kompromisa, odnosno što su točno dogovorila trojica čelnika nakon cjelonoćnih pregovora, biti objavljeni na današnjoj konferenciji za medije.

Koalicija poznata po unutarnjim sukobima

Spor trojice čelnika intenzivirao je napetosti unutar koalicije, koja je postala poznata po nizu unutarnjih sukoba, ali i po snažnom padu rejtinga u anketama.

Unutar koalicije su Sholzovi socijaldemokrati i Habeckovi zeleni, stranke koje su tradicionalno naklonjene ljevici. Scholz i Habeck su ranije izjavili kako neće doći do demontiranja socijalne države u zemlji kako bi se uštedio novac.

S druge strane, Lindnerovi Slobodni demokrati predstavili su se kao jamci solidnih financija i poštivanja strogih njemačkih samonametnutih ograničenja na nagomilavanje duga, što su pravila u središtu prošlomjesečne sudske presude. Lindnerovi su također zagovarali niz rezova potrošnje.