Šef granične policije: 'Šest bandi šverca migrante, pitanje je dana kad će se sukobiti. Mogli bi stradati i građani'

Ničeno smatra da bi situacija na granici mogla eskalirati

04.10.2023., Zagreb - Na 60. sjednici Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravlja o ilegalnim migracijama na podrucju Republike Hrvatske.
. Photo: patrik macek/PIXSELL
FOTO: patrik macek/PIXSELL

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu, kazao je da na području Bihaća djeluje šest kriminalnih skupina te da je pitanje vremena kada će se one sukobiti i kada će stradati netko od građana, prenose 24sata. Načelnik je uznemirujuću izjavu dao na samoj graničnoj liniji između Hrvatske i BiH na karlovačkom području, kada je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem obilazio policijske službenike koji rade na suzbijanju migracija i ilegalnih prelazaka.

Ničeno je kazao da Hrvatska nema problema na granici sa Srbijom, jer je u srpskim kampovima svega 26 migranata. Dodao je da Srbi u “dijelu prema Mađarskoj dobro rade svoj posao”, te izrazio očekivanje da će isto primijeniti na granici prema BiH i drugim svojim granicama.

“Problem BiH je što nema kapaciteta, organizaciju niti razvijen border management, komplicirana je situacija nadležnosti njihove kantonalne i granične policije, vizni režim”, ustvrdio je Ničeno.

‘Ti ljudi su beskrupulozni’

Kazao je i da je u ovoj godini zabilježen pad ilegalnih prijelazaka od 11 posto u odnosu na isti period godinu ranije, a ima i 2 posto manje tražitelja azila. To je nazvao izuzetnim rezultatom, s obzirom na to da je u istom periodu povećan priljev ilegalaca u BiH za čak 36 posto.

Dodao je da policija pokušava maksimalno prevenirati broj dolazaka krijumčara. “Primijetili ste da više nema velikih potjera, što ne znači da se one neće dogoditi jer se radi o ljudima koji ne poštuju nikakva pravila, beskrupulozni su, ne zanima ih zaštita ljudskih prava, što bih ih to spriječilo da ostvare kriminalni naum, često nemaju vozačke dozvole, alkoholizirani su i pod drogama”, kazao je Ničeno.