Video. MUP pokazao zastrašujuće snimke divljanja krijumčara na granicama. Jedan je zamalo pregazio policajku

Krijumčari se ne zaustavljaju na znakove policije niti ih ometaju ograde

FOTO: screenshot MUP

U utorak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao granicu u nadležnosti Policijske uprave karlovačke, a zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Darko Bratić proveo je novinare po nedavno otvorenom privremenom registracijskom centru za migrante zatvorenog tipa u Dugom Dolu u kojemu je tada bilo 15 migranta od noći ranije. Ondje je 109 kontejnera, od toga 65 za smještaj s po osam ležajeva.

Pokazane su i snimke divljanja krijumčara migranata na hrvatskim granicama. Na snimci koja je nastala 3. veljače, u kasnim noćnim satima, vidi se kako 19-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine kombijem na graničnom prijelazu Cetingrad, bez zaustavljanja, ulazi u Hrvatsku. Na granici je u tom trenutku stajala policajka koja je za dlaku izbjegla nalet vozila.

Kombi je zaustavljen na području Cetingrada, a vozač je počeo bježati, no ubrzo uhvaćen. Strani državljani koje je prevozio rekli su da žele podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Screenshot

Proletio kroz rampu

Snimka od 5. veljače otkriva krijumčara koji je na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH projurio kroz ogradu. Nije se zaustavio, već je nastavio dalje divljati kroz rampu.

Screenshot

Samo deset dana nakon prethodne snimke na istom je graničnom prijelazu nastala je i ona na kojoj krijumčar prolazi kroz zatvorenu ogradu.

Za obilaska granice s Bosnom i Hercegovinom Božinović je poručio da “nikada nelegalne migracije nisu prestale” i da “nema naznaka da ćemo vidjeti kraj tim pokretima ljudi”.

Nastavio je da je “ovo što radi hrvatska policija nešto jedinstveno u Europskoj uniji”. “Cilj nam je na sve zakonite načine nastojati smanjiti taj broj i da hrvatski građani i gosti što manje osjete da se ovdje događa jedan velik posao. Hrvatska policija se pokazuje vrlo učinkovita u tome. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu”, istaknuo je.

Naveo je podatak da Hrvatska ima šest i pol tisuća graničnih policajaca. “Ne zanosimo se time da će nam netko drugi štititi granicu. Imamo povjerenje u svoje snage i na dnevnoj bazi se prilagođavamo izazovima”, poručio je ministar.

Ove godine manje krijumčarenja

U odnosu na isto razdoblje prošle, ove godine je 11 posto manje nezakonitih prelazaka državne granice i dva posto manje tražitelja azila, rekao je u utorak u Koranskom Ljeskovcu pomoćnik ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.

Nazvao je to izuzetnim rezultatom s obzirom da je u isto vrijeme broj nezakonitih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu porastao za 36 posto zbog preusmjeravanja rute uslijed pojačane kontrole mađarsko-srpske granice.

‘Ulazak u BiH je jednostavan’

Dodao je da je ulazak u BiH nezakonitim migrantima jednostavan i da neki od njih ulaze i naoružani. “Bosna i Hercegovina nema kapaciteta i volju te razvijen menadžment. Na jednom sastanku je s hrvatske strane bilo 105 ljudi, a s BiH strane četiri osobe. Ne može se, dakle, računati na nikakvu pomoć”, ocijenio je.

Upozorio je da na području Bihaća djeluje šest skupina krijumčara migrantima. “Samo je pitanje dana kada će se opet međusobno sukobiti i kada će zbog toga stradati građani. To nijedna policija na svijetu ne bi smjela dozvoliti. Pitanje je i ovlasti među policijama u BiH”, nastavio je Ničeno.