Šef ukrajinske vojske: 'Dronovi su ključni za stjecanje prednosti nad Rusijom'

Zelenski je u veljači naredio stvaranje zasebne grane ukrajinskih oružanih snaga posvećene dronovima

FOTO: AFP

Razvoj bespilotnih sustava ili bespilotnih letjelica ključan je za ostvarenje prednosti Kijeva nad “brojčano nadmoćnijim” ruskim snagama, rekao je zapovjednik ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski kasno u ponedjeljak.

“Razvoj bespilotnih sustava moj je prioritet”, rekao je Sirski na Telegramu nakon sastanka sa zamjenikom Vadimom Suharevskim. “Tražimo asimetrična rješenja kako bismo stekli kvalitativnu prednost nad brojčano nadmoćnijim protivnikom.”

Povećana uporaba bespilotnih letjelica s obje strane premješta sukob s bojnog polja na međusobne napade na vojnu, energetsku i prometnu infrastrukturu.

Moskva povećava pritisak

S obzirom na to da je ruska vojska nadmoćna u oružju i ljudstvu na bojnom polju, moskovske snage povećavaju pritisak duž cijele bojišnice i postupno napreduju.

Predsjednik Vladimir Putin, koji je u nedjelju dobio još šest godina na vlasti nakon pobjede na predsjedničkim izborima u Rusiji, rekao je da moskovske snage imaju prednost na bojnom polju u Ukrajini i obećao da će nastaviti s vojnom operacijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sklopu vojnih reformi naredio je u veljači stvaranje zasebne grane ukrajinskih oružanih snaga posvećene dronovima.

Napadi na rafinerije

Suharevski je zadužen za razvoj i upotrebu bespilotnih sustava. Vojni analitičari kažu da bi dronovi potencijalno mogli dati Ukrajini tehnološku prednost u odnosu na Moskvu, s obzirom na nedostatak topničkih granata i drugog tradicionalnijeg oružja.

Ali i ruska industrija dronova brzo se razvija. Kako dronovi postaju sve manji, smrtonosniji i mogu putovati dalje, Ukrajina ih je posljednjih mjeseci koristila za napade na rafinerije nafte u Rusiji, onesposobivši sedam posto njezinih rafinerijskih kapaciteta.

Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama iz zraka i mora na rusku crnomorsku flotu na Krimu, od kojih su neki bili uspješni, također su potaknuli rusko ministarstvo obrane da tijekom vikenda obeća da će zaštititi flotu od budućih napada. Ruska invazija Ukrajine započela je prije više od dvije godine i od tada je ubila tisuće s obje strane i izazvala raseljavanje milijuna Ukrajinaca.