Šef Veterinarske komore o 'svinjskim antivakserima' i prosvjedima: 'Svinjska kuga širi se i okupljanjem svinjogojaca'

'Kontaktom između opreme, obuće, odjeće, vozila - virus se širi', kazao je Zemljak

FOTO: screenshot HRT

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak u Studiju 4 HRT-a komentirao je prosvjede svinjogojaca i situaciju s afričkom svinjskom kugom (ASK). Zemljak je kazao da problema s ASK-om nema samo Hrvatska, već i zemlje u susjedstvu, ali i 20 zemalja u EU-u.

“Mjere su donesene na temelju uredbe Europske komisije se svode na to da se zahvaćena područja zatvaraju, da se zahvaćena i kontaktna gospodarstva eutanaziraju”, kazao je. Ističe i kako neke države preventivno eutanaziraju cijela područja te da se pritom zatvaraju dvorišta, nadziru se mjere biosigurnosti, a promet mesom se usto kontrolira.

‘Ljudski faktor uzrok širenja ASK-a’

Komentirajući prosvjede, kazao je i kako ih je bilo i u Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Italiji te prosvjednici traže da se “prestane s eutanazijom zdravih svinja na gospodarstvima koja su zaražena i kontaktna”.

To je, tvrdi Zemljak, apsolutno nemoguće jer za ASK ne postoji niti lijek, niti cjepivo. Istaknuo je da se okupljanjem svinjogojaca, uz prisustvo onih koji imaju zaražene svinje, virus također može prenijeti.

“Ljudski faktor je najveći uzrok širenja virusa afričke svinjske kuge. Kontaktom između opreme, obuće, odjeće, vozila – virus se širi i na velike udaljenosti”, naglasio je Zemljak.

‘Sve se radilo po pravilima’

Složio se i s tvrdnjom novinara da su se tijekom pandemije korone pojavili “antivakseri” te da se slično događa i s ASK-om. “Dogodio se sličan slučaj, ali moram reći da se na terenu sve provodilo po svim pravilima struke”, dodao je.

“Postoji određeni broj svinja kod nekih vlasnika koje nisu prijavljene i u sivoj su zoni. Tako sad imamo 1.100.000 svinja, a prije pojave ASK-a smo ih imali 800.000. To je povezano s provođenjem biosigurnosnih mjera. Velika gospodarstva su te mjere provodila – to su kao svemirski sustavi u koje nema ulaska i izlaska bez tuširanja”, kazao je.

Odvoz mesa u klaonice

Istaknuo je i da “svaki vlasnik u suradnji s veterinarom sam sebi propisuje biosigurnosne mjere”. Dosad je, naveo je dalje, eutanazirano 25 tisuća svinja, a više od 70 tisuća je odvezeno na klanje. Problem je bio u tome što je meso tih svinja u klaonici moralo biti termički obrađeno.

“Sve su se mesne industrije javile da prime takve svinje. Možda u jednom trenutku, zbog pomanjkanja kamiona, nisu svi mogli to obaviti – ali vjerujem da se radilo na tome da se sve nezaražene svinje odvedu u klaonice”, kazao je Zemljak.