Šef Veterinarske komore: 'Eutaniziranje je jedini efikasan način borbe protiv svinjske kuge'

Zemljak je kazao i kako na terenu problem stvara manjak veterinara

27.06.2023, Posavski Podgajci - Na podrucju Posavskih Podgajaca, sela uz Savu u Vukovarsko - srijemskoj zupaniji, pojavila se africka kuga svinja. Potvrdio je to danas i Hrvatski veterinarski institut pozivajuci se na rezultate pronadjene u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na podrucju Posavskih Podgajaca. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore, u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je situaciju s afričkom svinjskom kugom te kazao kako je u čitavoj situaciji najvažnije da se vlasnici svinja što više pridržavaju biosigurnosnih mjera i što više smanje kontakt među gospodarstvima kako se bolest ne bi dalje širila.

“Potrebno je provesti mjere dezinfekcije pri izlasku, vođenja evidencija tko je ušao ili izašao, ne dozvoljavati da osobe koje nisu iz tog gospodarstva ulaze na njihovo gospodarstvo, da na gospodarstvu imaju odjeću i obuću u kojoj rade samo sa svojim svinjama i da nju ne iznose i da pri izlazu uvijek provode dezinfekciju sve opreme”, kazao je.

Eutanazija jedino rješenje

Istaknuo je i kako ne postoji drugo rješenje za afričku svinjsku kugu osim eutanazije svinja. “Pogledamo li EU vidjet ćemo da većina zemalja ima veliki problem s afričkom svinjskom kugom.

Ne samo zemlje EU-a nego i treće zemlje oko nas i jedini efikasni način borbe je eutanazija svinja u tzv. području pod ograničenjem da bi se stvorila tampon zona da bolest ne izlazi iz tog područja i da bi se zaštitio ostatak zemlje”, kazao je.

Zemljak je prokomentirao i na koji način će se obaviti svinjokolja. “Novom naredbom je uređeno do kojeg roka bi gospodarstva s kategorije 0, 1 i 2 trebala poklati svinje, to je kraj studenog na ostalom području Hrvatske”, kazao je.

Problem s manjkom veterinara

Objasnio je i da na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije treba pratiti kretanje virusa te da će Ministarstvo poljoprivrede će svojom naredbom odrediti tko će moći klati, ali to klanje neće moći biti provedeno na gospodarstvu nego u odobrenim klaonicama.

Ustvrdio je i kako je jedan od problema manjak veterinara na području zahvaćenom afričkom svinjskom kugom, te da je Ministarstvo poljoprivrede pozvalo timove veterinara i veterinarskih tehničara iz cijele Hrvatske da pomognu u pregledu i rekategorizaciji gospodarstava, ali i eutanaziranju svinja.