Šef zadarske turističke zajednice povukao jedini logičan potez nakon lude noći u New Yorku. Podnio je ostavku

Snimke s tuluma podigle su buru u javnosti

07.07.2023., Zadar  -  Grad Zadar i TZ Grada Zadra predstavili novu brosuru posvecenu obrambenom sustavu Zadra kao lokalitetu Venecijanskog obrambenog sustava 16. i 17. stoljeca na hrvatskom i engleskom jeziku. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

Mario Paleka dao je ostavku na mjesto direktora Turističke zajednice grada Zadra. U obrazloženju navodi kako osjeća moralnu i profesionalnu odgovornost povući se s mjesta direktora. Pozicije ga je koštala luda noć u New Yorku gdje su zadarski lokalni čelnici i vodstvo zadarske Turističke zajednice proteklog tjedna promovirali turističku ponudu tog grada.

Snimke provoda službene delegacije koje su se proširile društvenim mrežama podigle su buru u javnosti.

“S obzirom na nedavne događaje koji su zasjenili promociju i gastronomsku prezentaciju grada Zadra na američkom tržištu u organizaciji TZ grada Zadra te uslijed događaja na koje se nije moglo utjecati, osjećam moralnu i profesionalnu odgovornost povući se s mjesta direktora premda odgovorno tvrdim kako je predmetna organizacija bila na visokom nivou i uspješna”, piše Paleka.

Provod u restoranu

Turističku ponudu u New Yorku predstavljali su gradonačelnik Branko Dukić i direktor zadarskog TZ-a Mario Paleka, a o istom je trošku boravio i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Među članovima delegacije je bio i Mate Nižić, sin zadarskog poduzetnika i vlasnika brojnih nekretnina Zvonimira Nižića Grofa. On je s večere iz restorana u New Yorku objavljivao ne baš suvisle snimke provoda iz restorana Delmonico‘s na kojem su bili zadarski gradonačelnik i neke viđenije osobe iz zadarskog javnog života.

Na svom je Instagram profilu vrijeđao i novinare lokalnog portala koji su propitivali njegovo putanje u New York s vodećim ljudima Grada i TZ-a. Nakon toga se uredništvu portala Zadarski.hr ispričao Zvonimir Nižić Grof, otac Mate Nižića.

‘Promoviramo pizza cut?’

Županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić kritizirao je za Zadarski list putovanje lokalnih čelnika u New York nazvavši to eklatantnim primjerom netransparentnog trošenja sredstava Turističke zajednice Grada Zadra.

“Rečeno je da idu prezentirati gastro scenu. Što ćemo reklamirati, pizza cut na Kalelargi? Ok, imamo Tuna, Sushi & Wine Festivala, Meat me, ali u principu kad turist pita gdje može pojesti tradicionalno jelo za normalnu cijenu, Zadrani stanu”, izjavio je Zubčić za kojeg je ovaj izlet u New York samo privatno putovanje koje neće imati nikakvog utjecaja na zadarski turizam. “Građani plaćaju, financiraju Turističku zajednicu koja kreira takav sadržaj da prosječni turist nema što raditi u gradu Zadru duže od dva dana”.

Putovanje zbog kojeg je direktor TZ-a dao ostavku najavljena je kao važna turističko-gastronomska prezentacija kojoj je cilj američkim turističkim agencijama i novinarima predstaviti Zadar kao osobito vrijednu i specifičnu mediteransku destinaciju.