Šefica Udruge banaka: 'Neke banke su povećale kamate na depozite, a neke će to učiniti uskoro'

Tamara Perko komentirala je današnje razgovore u Banskim dvorim

08.02.2021., Zagreb - Tamara Perko predsjednica uprave HBOR-a. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Šefica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko večeras je komentirala razgovore obavljene u Banskim dvorima. Također, osvrnula sa i na to što banke mogu ponuditi građanima te kada će doći do povećanja kamata na dugoročno oročene depozite koji trenutačno iznose oko 0,75 posto.

Kada je riječ o kamatnim stopama na depozite, u istupu za HRT istaknula je da će “one rasti u skladu s kamatnim stopama na kredite”, dodajući da su ih neke banke već podigle, a neke će to učiniti uskoro.

‘U povoljnom smo razdoblju’

Napomenula je da povećanje kamatnih stopa na depozite neće odmah rezultirati povećanjem kamata na kredite te da će se taj preljev osjetiti tek s vremenskim odmakom, vjerojatno u drugoj polovici 2024. godine. “Većina građana neće to primijetiti jer ima fiksne ili kombinirane kamatne stope na svojim kreditima”, tvrdi. Ogradila se kako ne može komunicirati konkretnu stopu rasta kamata “jer će to ovisiti o dinamici povećanja kamatnih stopa na depozite”.

“Naše su banke među troškovno najefikasnijim u Europi. Mi smo sad u jednom vrlo povoljnom razdoblju za dužnike jer imamo kamatne stope među najnižim razinama u EU-u”, dodala je Perko.

Na pitanje o politici Europske središnje banke i njenom zaoštravanju, istaknula je da su kamate ECB-a porasle za 4,25 posto u posljednjoj godini. Međutim, primijetila je da postoji velika razlika između rasta kamatnih stopa na kredite i njihovog blagog rasta na hrvatskom tržištu.