Sindikat znanosti oštro osuđuje malverzacije u visokom školstvu, kažu da je najgore bilo u Zagrebu za vrijeme Borasa

Sindikat posebice ističe ulogu medija, koju opisuju kao 'krucijalnu i nezamijenjivu'

18.10.2022. Zagreb - Svecana inauguracija rektora Sveucilista u Zagrebu Stjepana Lakusica. Damir Boras 

 Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u subotu je najoštrije osudio nedavno otkrivene slučajeve financijskih malverzacija na pojedinim visokim učilištima. “U dobroj mjeri to je posljedica loših praksi upravljanja na nekim sveučilištima te srozavanja etičkih normi ponašanja unutar akademske zajednice”, kaže Sindikat i ističe kako je u tome posebno prednjačilo najveće, zagrebačko Sveučilište u dva mandata rektora Borasa.

“Kada se na to nadovežu materijalna degradacija sustava i permanentna nezainteresiranost politike za probleme sustava, pojava ovakvih ekscesa, nažalost, nije neočekivana”, navod Sindikat. Upozorio je i na “zabrinjavajuću pojavu, prisutnu u dijelu medija”, gdje se takve izolirane slučajeve nastoji generalizirati i prikazati kao reprezentativnu sliku akademskog sustava u cjelini, što nipošto nije slučaj. S najnovijim krakom te afere naedavno smo povezali i ministricu prosvjete Ninu Obuljen Koržinek.

Premda sindikat to ne spominje izričito, očito je da misle na malverzacije koje je Telegram otkrio na Geodetskom fakultetu. S najnovijim krakom te afere nedavno smo povezali i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek.

‘Uloga medija u ovom procesu je krucijalna i nezamjenjiva’

Hrvatska znanost, s obzirom na sredstva koja se ulažu, ostvaruje natprosječne rezultate, a naša visoka učilišta, bez obzira na neuređenost sustava, produciraju kvalitetne mlade ljude koji su svojim znanjima i vještinama atraktivni za poslodavce diljem svijeta, ističe Sindikat.

Naglašava i kako ogromna većina zaposlenih u sustavu, iz dana u dan profesionalno, vrijedno i pošteno obavlja svoj posao. “To su ljudi čiju reputaciju Sindikat želi obraniti i za poboljšanje čijeg društvenog i materijalnog statusa se kontinuirano zalaže”.

“Uloga medija u ovom procesu je krucijalna i nezamjenjiva, međutim, od izuzetne je važnosti da slika koju stvaraju i kojom utječu na javno mišljenje ne zasjeni sve ono dobro i uspješno što u akademskoj zajednici postoji i čime se svi zajedno trebamo ponositi”, navodi NSZVO.