Šire se fotke s Brijuna, ribari uvjereni da su snimili napad morskog psa na tunu. Profesor ima drugačiju teoriju

Profesor Neven Iveša tvrdi da se radi o golemoj psini, planktonivoru

FOTO: Regional Express

Ribari i surferi u Brijunskom su akvatoriju u ponedjeljak svjedočili nesvakidašnjem prizoru. Regional Express piše kako im se činilo da morski pas napada tunu, a fotografije koje su ribari snimili pogledao je profesor Neven Iveša s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli i analizirao što se događalo.

Kaže da je riba koja se na fotografijama vidi skače iz mora najvjerojatnije atlantska plavoperajna tuna. “Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od psine goleme (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu, nego je moguće da su se zajedno hranili na tom mjestu”, objasnio je stručnjak. Dodao je da je more trenutno u ”punoj produkciji i ima puno sitne plave ribe kojom se obje vrste hrane”.

Regional Express

Na pitanje je li moguće da je tunu napao neki predatorski morski pas, poput makoa ili modrulja, Iveša objašnjava da je to manje izgledni scenarij. ”Tune sada viđamo na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za period mriješćenja koji uskoro predstoji kada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrijest, nakon čega će se vratiti. Apsolutno nije rijedak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području što bi i ovdje mogao biti slučaj”, zaključio je.

Regional Express

Snimljena ugrožena vrsta

Podsjetimo, golema psina snimljena je sredinom ožujka u Jadranskom moru, objavilo je tada talijansko utočište za divlje životinje Area Marina Protetta Miramare. Riječ je o drugom po veličini morskom psu koji je više puta primijećen u Tršćanskom zaljevu. Talijanski stručnjaci objasnili su da je pojava goleme psine, inače ugrožene vrste, izuzetno dobra stvar za zaljev i bioraznolikost.

Posljednji je put Cetorhinus maximus u zaljevu snimljen prije devet godina, a utočišta ističu kako nema mjesta strahu jer ova životinja nije opasna za ljude. Radi se o nježnim divovima koji se hrane planktonima i sitnim ribama.