Stručnjaci pokušavaju otkriti zašto je sushi s tunom tako čest izvor salmonele

Nedavno se 53 ljudi diljem Sjedinjenih država razboljelo od rijetke vrste salmonele

Sushi
FOTO: Wally Gobetz/Flickr

Sirova tuna je vrlo sumnjiv izvor pojave salmonele, ali kako to da tuna uopće postaje kotaminirana salmonelom? Stručnjaci kažu da salmonela vjerojatno ne živi na samoj ribi već je vjerojatnije da se kontaminira u nekom trenutku rukovanja hranom.

Nedavno se 53 ljudi diljem Sjedinjenih država razboljelo od rijetke vrste salmonele, nazvane paratypi B. Više od 90 posto zaraženih jelo je sirovu tunu tjedan dana prije nego li su se razboljeli. Sada se istražuje da li je izbijanje zaraze uobičajeno ili je sirova tuna uzrok.

Nije tipično da je riba u svom prirodnom okruženju stanište salmonele, kao što su crijeva krava stanište E.coli. Vjerojatnije je da je to povezano s postupkom rukovanja ribom.

Vjerojatno je stvar u rukovanju

Salmonela može prijeći s ljudi koji su hranom rukovali u restoranu ili u procesu pripreme i nisu propisno oprali ruke. Ili je prešla s druge hrane na istom mjestu za pripremu, recimo s peradi ili govedine, pa je došlo do križne kontaminacije.

Znanstvenici nisu ni sigurni je li tuna jedini izvor zaraze ili je bilo više izvora. Nije još ustanovljena vrsta tune ni dobavljač. Jedino su ustanovili da je ista vrsta salmonele zarazila sve ljude diljem zemlje. Sve zaraze došle su iz istog izvora.

Teško je smanjiti rizik

Da li biste trebali prestati jesti sushi? Nema dovoljno podataka da bi rekli da je ijedna vrsta hrane rizičnija od druge. Ali općenito, rizik od zaraze uzrokovane hranom veći je kod sirovog ili slabo kuhanog mesa, bez obzira na to da li je to tuna ili biftek. Dodatno kuhanje ubija potencijalne patogene bakterije.

Sa sirovom hranom nema međukoraka koji bi se mogao ukinuti da se smanji rizik. Ljudi slabijeg imunološkog sustava, kao djeca, stariji ljudi, trudnice ili imunokompromitirane osobe, npr. dijabetičari, imaju povećan rizik zaraze te je njima preporučeno da ne konzumiraju sirovu ili nedovoljno kuhanu hranu, napominju u CDC-u (Centers for Disease Control and Prevention).