Slavonac koji je satima čekao da mu ubijene svinje s ulice pokupe Radmanovi živoderi: 'Nije mi do novca, to se tako ne radi'

'Ne želim nikakav novac koji su rekli isplatiti za to, radije bih da sam zadržao neke od njih'

FOTO: Milenko Bilić/Facebook

U slavonskom mjestu Andrijaševci 40 svinja jednog lokalnog svinjogojca su jučer zbog širenja afričke kuge eutanazirane, a zaražene lešine ostavljene su pred njegovom kućom.

Kako je svinjogojac Marko ispričao za 24sata, nedavno je morao testirati svoje svinje na afričku kugu, a od njih 40, devet je bilo pozitivno. Unatoč tome, veterinarski inspektori eutanazirali su mu sve, a zatim ih ostavili pred kućom, uz cestu, bez ikakve zaštite.

“Eutanazija treba biti injekcijom, oni su njih prvo upucali pa im onda dali neku injekciju. Meni to nije samo novac, to su moje svinje. Kako je to nekome mačka ili pas, tako su meni i one. Ne želim nikakav novac koji su rekli isplatiti za to, radije bih da sam zadržao neke od njih”, rekao je.

‘Tražim ostavku ministrice’

Tvrdi i da svinje nisu dezinficirali prije nego što su ih izbacili na ulicu. “Tražim ostavku ministrice poljoprivrede, mi smo na koljenima ove godine, a ona ni jednom nije obišla poljoprivrednika, popričala i našla rješenje. Rečeno nam je da ćemo za ovo biti plaćeni dva eura po kili, ali nitko nema sigurne odgovore. Ja sam u minusu završio zbog ovoga. Inspektora nešto pitam, on nema odgovore, nije upućen, bitno samo da je došao pobiti svinje i otišao”, kaže ogorčeni svinjogojac.

Tvrdi da je veterinar došao s tehničarima i da su njega tražili za pomoć da ih izvuku. “Prvo su ih upucali, a onda su im dali neku injekciju. Ja nisam jedini, skoro 10-ak gospodarstava je ovako završilo, neki imaju količinu svinja kao i ja, a neki imaju ovako doma za sebe. To se tako ne radi, čini mi se da veterinari nisu bili ni opremljeni,”, ispričao je.

Vlasnik imanja je satima čekao živodere iz Agroproteinke da pokupe životinje ispred njegove kuće, a prolaznike je zastrašivao mučan prizor. Fotografije su se pojavile u jednoj Facebook grupi. “Pa ovo nije normalno! Ovako se širi kuga, očito namjerno, ne bi li ostavili selo bez svinja. Ima li itko srama?”, pitaju se mještani Andrijaševaca iz kojih su objavljene fotografije mrtvih svinja kraj ceste.

Ubijeno više od 15.000 svinja

Prema podacima koje je iznijela ministrica poljoprivrede Marija Vučković, do sada je zbog pojave afričke svinjske kuge eutanazirano više od 15.000 svinja s nešto više od 700 gospodarstava na kojima se bolest do sada pojavila.

Kako je jučer Telegram pisao, tvrtka Agroproteinka, u kojoj većinsko vlasništvo ima obitelj ministra Gordana Grlića Radmana, dosad je na zbrinjavanju lešina eutanaziranih svinja uprihodila oko 810.000 eura.

Radi se o tvrtki koja jedina u Hrvatskoj radi ovaj posao, a oko koje je izbio skandal jer je Index otkrio da je Plenkovićev šef diplomacije, koji u njoj osobno ima 20-postotni udio, u imovinskoj kartici nije prijavio dobit od dividendi koja iznosi preko 2 milijuna eura. Radman se, bizarno, branio da nije znao kako to mora prijaviti i da nije imao namjeru išta sakriti.