Snijega bi za vikend moglo biti čak i u nizinama, a na moru će divljati bura. Izdan niz upozorenja

Mogla bi se obistiniti narodna izreka: 'Sveta Kata snijeg na vrata'

FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Vikend pred nama mogao bi donijeti snježne pahulje u brojne dijelove zemlje. Prema prognozi DHMZ-a vrijeme će danas biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U unutrašnjosti je ujutro moguća magla.

Mjestimična kiša padat će ranije kroz dan uglavnom u Dalmaciji, a na jugu je moguća i obilnija kiša uz grmljavinu. Od sredine dana očekuje se i drugdje, osobito u noći. Tijekom noći se očekuje veći pad temperature zraka, a s time i prijelaz kiše u snijeg, uglavnom u gorju.

Na kopnu će puhati slab vjetar, u gorju umjeren do jak jugozapadni, poslijepodne prolazno umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će umjeren jugozapadnjak i južni vjetar navečer okrenuti na sjeverozapadnjak i buru.

Vrijeme danas DHMZ

Snijeg moguć i u nizinama

U noći i sutra ujutro će biti oblačno s kišom, u gorju sa susnježicom i snijegom. Moguće je stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Malo snijega, javlja DHMZ, može pasti i u nizinama. Popodne se očekuje smanjenje naoblake, uz sve rjeđu oborinu.

Puhat će slab vjetar, u drugom dijelu dana i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, ponegdje s jakim udarima. Na Jadranu se očekuje umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, a krajem dana na sjeveru se očekuje okretanje na sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura zraka kretat će se od -1 do 4 °C, na moru od 5 do 10 °C, a najviša dnevna između 3 i 7 °C na kopnu te od 9 do 13 °C duž obale. Navečer se očekuje jače zahladnjenje.

Vrijeme sutra DHMZ

Olujna bura i udari vjetra

Sustav Meteoalarma izdao je upozorenje za danas i za sutra, s tim da je današnje značajno blaže. Pod žutim upozorenjem su zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal i to zbog bure u naglom jačanju na pojačanu i jaku u večernjim satima. Dubrovačka regija je pak pod žutim upozorenjem zbog moguće veće količine oborina.

Sutra je pak alarm ozbiljniji pa je izdano čak i crveno upozorenje. Pod žutim su kninska, riječka, splitska i dubrovačka regija i to zbog olujne bure koja će puhati na udare i sjevernog vjetra. Najjači udari će biti od 65 do 105 kilometara na sat..

Crveni alarm zbog olujne bure

Zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane su pod narančastim upozorenjem zapadna obala Istre. Kvarner i Kvarnerić i sjeverna Dalmacija. Najjači udari bit će od 65 do 110 kilometara na sat. U južnoj Dalmaciji je narančasti alarm, ali zbog bure i tramontane u jačanju na pojačanu i jako, ponegdje i vrlo jaku, s udarima do 110 kilometara na sat.

Zbog jake, vrlo jake, mjestimice moguće i olujne bure, osobito prema večeri, izdan je crveni alarm za Velebitski kanal. Najjači udari vjetra bit će od 65 do 130 kilometara na sat. Crveni alarm na snazi je i za srednju Dalmaciju i to zbog jake i vrlo jake, mjestimice moguće i olujne bure i tramontane, osobito prema večeri. Očekuju se udari vjetra do 130 kilometara na sat.

Meteoalarm za sutra DHMZ