Snijeg je zabijelio Sljeme, danas bi ga moglo biti i u nizinama. Na obali zbog bure izdan crveni alarm

Kako javlja DHMZ, ponegdje se obistinila stara izreka: 'Sveta Kata snijeg na vrata'

FOTO: Web Camera

Snijeg koji su u višim predjelima zemlje je stigao u noći sa subote na nedjelju. Kako su zabilježile kamere na Sljemenu, tamo je sinoć sniježilo, a jutros se vidi manji snježni pokrivač. Kako javlja DHMZ, snijega u gorju bit će i danas, a mogao bi pasti i u nekim nizinama.

Ujutro i prijepodne bit će većinom oblačno, s mjestimičnim oborinama, kišom, u gorju snijegom te snijegom ili susnježicom u nekim nizinama. Potom će oborine prestati a naoblaka će se smanjiti.

Sjeveroistočni vjetar zapuhat će i u nizinama, a bit će većinom umjeren, u višim predjelima jak i vrlo jak. Na Jadranu se očekuje jaka i vrlo jaka bura i sjeverni vjetar, mjestimice s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura od 2 do 7 °C, duž obale i na otocima između 9 i 13 °C.

Sljeme upravo 😃❄️

Posted by HR Vrijeme on Friday, November 24, 2023

Na snazi crveni alarm

Sustav Meteoalarma izdao je niz upozorenja, ali sva vrijede za obalu. Gospićka regija je pod žutim upozorenjem jer se u višem gorju očekuju olujni udaru sjeveroistočnog i sjevernog vjetra. Kninska i riječka regija su pod alarmom zbog olujne bure koja će puhati na udare i sjevernog vjetra. Kninska regija je pod žutim, a riječka pod narančastim alarmom.

Splitska i dubrovačka regija su pod žutim alarmom zbog olujne bure i sjevernog vjetra koji će puhati na udare jačine do 150 kilometara na sat.

Zapadna obala Istre te Kvarner i Kvarnerić su pod narančastim alarmom zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Na području Velebitskog kanala je proglašen crveni alarm jer je moguća jaka i vrlo jaka, mjestimice moguće i olujna bura. Sjeverna i južna Dalmacija su pod narančastim alarmom zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane, a srednja Dalmacija je iz istih razloga pod crvenim alarmom.

Meteoalarm za danas DHMZ

Snijeg i sutra

Sutra će u unutrašnjosti biti promjenljivo sa sunčanim razdobljima, a uz povremeno više oblaka očekuju se lokalni pljuskovi snijega. Na Jadranu će prevladavati sunčano vrijeme, a više oblaka očekuje se mjestimice ujutro, a zatim danju na otvorenom moru.

U unutrašnjosti će puhati sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji će biti većinom slab do umjeren. Na istoku te u unutrašnjosti Dalmacije bit će i jak. Na Jadranu se očekuje jak i vrlo jak sjeverni vjetar te bura u slabljenju. Navečer će okretati na jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od -6 do -1°C, na Jadranu od 1 do 6 °C. Najviša dnevna od 3 do 8°C u unutrašnjosti te između 8 i 12 °C duž obale i na otocima.

Vrijeme sutra DHMZ