DHMZ izdao niz upozorenja, sutra zbog olujne bure u dijelovima zemlje na snazi crveni alarm

Meteoalarm na snazi je i danas, najčešće zbog vjetra i grmljavinskih pljuskova

14.03.2023., Kastel Novi -  Olujno jugo u Kastelima.
Tijekom noci i jutra Dalmaciju je zahvatilo olujno jugo koje nagovjesta skoru promjenu vremena. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prema prognozi DHMZ-a, vrijeme danas će biti djelomice a na moru i pretežno sunčano. U kopnenim krajevima, ponajprije u središnjim i istočnim, bit će jačeg razvoja oblaka, lokalno i ponekog pljuska.

Mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će većinom puhati umjeren sjeverozapadnjak koji će prema večeri okrenuti na umjerenu i jaku buru, na udare ponegdje i olujnu. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 26 do 31 °C.

Narančasti alarm zbog vjetra

Danas su za sva područja osim karlovačke, gospićke i kninske regije izdani alarmi. Žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena na snazi je za osječku i zagrebačku regiju. Mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Riječka, splitska i dubrovačka regija su pod žutim alarmom zbog olujnih udara bure, ali tek od 20 sati nadalje. Kvarner i Kvarnerić, sjeverna i južna Dalmacija su pod istim upozorenjem ali zbog jake bure.

Područje Velebitskog kanala i srednje Dalmacije je pod narančastim alarmom zbog bure koja će jačati. Udari će biti od 65 do 100 kilometara na sat.

Vrijeme danas DHMZ

Vrijeme sutra

Sutra će biti sunčano, razmjerno vjetrovito i malo svježije tijekom dana. Više oblaka je povremeno moguće uglavnom u gorju gdje može pasti i malo kiše.

Očekuje se jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom i srednjem dijelu gdjegod i orkanskim. Temperature će se kretati od 18 do 23 °C na kopnu i od 27 do 29 °C na moru.

Vrijeme sutra DHMZ

Sutra crveni alarm

Meteoalarm je sutra na snazi za cijelu obalu, ali njegova ozbiljnost varira od regije do regije. Tako je u gospićkoj i kninskoj na snazi žuti alarm i to zbog udara sjeveroistočnog vjetra. Pod žutim alarmom je i dubrovačka regija, ali zbog olujnih udara bure, do 130 kilometara na sat.

Pod narančastim alarmom su riječka i splitska regija i to zbog olujne, mjestimice i orkanske bure. Zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić su pod istim upozorenjem zbog jake, moguće i vrlo jake bure. Isto vrijedi i za sjevernu i južnu Dalmaciju.

Sutra će, čini se, najgore biti na području Velebitskog kanala i srednje Dalmacije. Tamo će bura biti jaka i vrlo jaka te mjestimice olujna. Najjači udari očekuju se do 165 kilometara na sat, i to posebno ujutro i navečer.

Crveni alarm DHMZ